Πολιτική
Πέμπτη, 17 Απριλίου 2008 14:08

Αλ. Παπαρήγα: «Ποιος τρίτος δρόμος; Ή με το κεφάλαιο είσαι, ή με το λαό»

Στρέφοντας τα πυρά της τόσο κατά της κυβέρνησης Καραμανλή, όσο και κατά του ΠΑΣΟΚ, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία, έκανε λόγο για ίδια αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας.

Εκτός όμως από την πολιτική λιτότητας που αδειάζει τις τσέπες και οδηγεί τους ανθρώπους στα σκουπίδια, υπάρχει και προσπάθεια πνευματικής λιτότητας, παρατήρησε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε:

«Το ΚΚΕ -τόνισε- απορρίπτει τη λογική του τρίτου δρόμου. Ή με το κεφάλαιο θα είσαι, ή με το λαό. Η κλοπή και η εκμετάλλευση των εργαζομένων στον καπιταλισμό είναι μόνιμη. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψάχνετε για εναλλακτικές λύσεις για να αμβλύνετε τις γωνίες ή για να μακρύνετε στο χρόνο τα προβλήματα».

«Ένας δρόμος υπάρχει. Και αυτός πρέπει να είναι σε μόνιμη σύγκρουση με τα συμφέροντα και τα μονοπώλια. Δεν γίνεται διαφορετικά. Εμείς δεν είμαστε ο μάγος Χουντίνι να προτείνουμε λύσεις χωρίς ρήξεις. Είναι προτιμότερο, κάθε κόμμα να λέει τα "σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη"», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας εξάλλου, την αναφορά του πρωθυπουργού περί αντίδρασης «βολεμένων του συστήματος» στις μεταρρυθμίσεις, η κ. Παπαρήγα παρατήρησε ότι «βολεμένοι δεν είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι».

Αναφερόμενη στο θέμα πώλησης του ΟΤΕ, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, για να σημειώσει ότι τώρα θεωρείται αφελληνισμός όταν αγοράζεται από ξένους και την Deutsche Telekom, ενώ ήταν καλά όταν επί ΠΑΣΟΚ αγόραζε από τον αντίστοιχο γιουγκοσλαβικό ή αρμενικό οργανισμό.

«Εγώ δεν θα βρίσω τον κ. Βγενόπουλο ή τον κ. Λάτση ή όποιον άλλο επιχειρηματία γιατί δεν θέλω να αποβλακωθεί ο κόσμος. Ο κ. Βγενόπουλος είναι ένας καπιταλιστής σύγχρονος, μοντέρνος. Είναι απαράδεκτο που κάνει μηνύσεις κατά του πολιτικού κόσμου. Δεν είναι απατεώνας. Καπιταλιστής είναι», επεσήμανε στην ομιλία της η κ. Παπαρήγα.

Στο σημείο αυτό, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ επέκρινε το ΠΑΣΟΚ που -όπως είπε- ανακάλυψε τώρα τον τρίτο δρόμο, αφού όπως ανέφερε, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι υποχρεωτικό να γίνουν στο πλαίσιο της συνθήκης του Μάαστριχτ. «Προβλέπει ή όχι ιδιωτικοποιήσεις το Μάαστριχτ;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό υποχρεώθηκε και η Ολυμπιακή, στην οποία το ΠΑΣΟΚ έδωσε "κάτω από το τραπέζι" για να την στηρίξει, να τα επιστρέψει, και την πήγαν στο δικαστήριο».

Τέλος, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι το όριο της φτώχειας είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που εμφανίζεται και ότι είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που ζουν σε «ακραία φτώχεια», ενώ έκανε λόγο για προσπάθειες να κρυφτούν τα προβλήματα, με τη δημιουργία Ταμείου Φτώχειας ή με «μαραθωνίους» και τόνισε ότι αυτή την πολιτική, την πολιτική του Μάαστριχτ, το κόμμα της την απορρίπτει.

Επιπρόσθετα, η κ. Παπαρήγα ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για την κύρωση της συνθήκης της Λισαβόνας.