Κόσμος
Παρασκευή, 18 Απριλίου 2008 07:24

ΗΠΑ: Πιέσεις στους Αραβες να στηρίξουν την κυβέρνηση του Ιράκ

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι θα πιέσει τους ¶ραβες γείτονες του Ιράκ να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν την κυβέρνηση της Βαγδάτης και να δημιουργήσουν μία ασπίδα προστασίας έναντι της επιρροής που ασκεί το Ιράν.

Η Ράις, που θα πάρει μέρος σε διάσκεψη των γειτονικών κρατών του Ιράκ, στο Κουβέιτ την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι το μήνυμά της προς τα αραβικά κράτη θα είναι να υλοποιήσουν τα όσα έχουν υποσχεθεί και να συσφίξουν τις διπλωματικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές σχέσεις με την κυβέρνηση της Βαγδάτης.

«Αυτό που χρειάζεται τώρα το Ιράκ είναι μεγαλύτερη υποστήριξη από τους γείτονές του. Αυτό περιλαμβάνει το άνοιγμα πρεσβειών στη Βαγδάτη και την ανταλλαγή πρεσβευτών», δήλωσε η Κοντολίζα ράις. Οι σουνιτικές αραβικές χώρες που συνορεύουν με το Ιράκ και ιδίως η Σαουδική Αραβία, έχουν αντισταθεί έως τώρα στις πιέσεις των ΗΠΑ για το άνοιγμα πρεσβειών στη Βαγδάτη.

Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε επίσης ότι το Ιράκ θα «πρέπει να επανενσωματωθεί πλήρως» στον αραβικό κόσμο από τους γείτονές του, που σήμερα εκφράζουν επιφυλάξεις λόγω των σχέσεων της κυβέρνησης Μάλικι με το σιιτικό Ιράν. «Αυτό που χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν και να εργαστούν για την αραβική ταυτότητα του Ιράκ. Αυτό από μόνο του θα αρχίσει να λειτουργεί ως ασπίδα (για το Ιράκ) έναντι των επιρροών του Ιράν, που είναι αισχρές», υποστήριξε η Κοντολίζα Ράις.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατηγόρησε το Ιράν ότι κάνει "επιζήμιες ενέργειες" στο Ιράκ, όπου κατά την Ουάσινγκτον, η Τεχεράνη ευθύνεται για την κλιμάκωση της βίας.

Η αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη απέρριψε ως αβάσιμες τις αμερικανικές κατηγορίες, ότι η Τεχεράνη φέρει ευθύνη για τη βία στο Ιράκ, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε εξακριβώθηκε με στοιχεία η οποιαδήποτε ιρανική ανάμειξη.

«Αντιθέτως, η πραγματικότητα στην περιοχή και οι σαφείς δηλώσεις Ιρακινών αξιωματούχων, αποτελούν απόδειξη για το αβάσιμο αυτών των ισχυρισμών», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ.