Κόσμος
Παρασκευή, 18 Απριλίου 2008 07:26

Ζιμπάμπουε: Μυστικές συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβανγκιράι, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του είχε μυστικές συνομιλίες με το κόμμα ZANU-PF του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας μετά τις εκλογές της 29ης Μαρτίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του BBC ο Τσβανγκιράι είπε ότι το Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC) είχε φτάσει πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, μετά από διήμερες διαπραγματεύσεις, όμως ξαφνικά οι συνομιλίες διακόπηκαν.

«Ήμασταν έτοιμοι να εξετάσουμε την πιθανότητα σχηματισμού μιας κυβέρνησης που θα περιλάμβανε και ορισμένα μέλη του ZANU-PF», εξήγησε, διαβεβαιώνοντας ότι το MDC θα προσέφερε εγγυήσεις για το μέλλον του προέδρου Μουγκάμπε και των υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων.

«Οι άνθρωποι που μας προσέγγισαν για τις συνομιλίες οργάνωσαν τη συνάντηση και δεν φάνηκαν για σχεδόν δύο ώρες. Οι δικοί μας έφυγαν και καταλάβαμε ότι η κατάσταση είχε αλλάξει εντελώς», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι «σκληροπηρυνικοί» κέρδισαν με τη βοήθεια των στρατιωτικών.