Κόσμος
Τρίτη, 22 Απριλίου 2008 08:56

ΗΠΑ: Μάχη μέχρι το τέλος θα δώσει η Χίλαρι Κλίντον

Δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον αγώνα, όποια και εάν είναι τα αποτελέσματα από τις προκριματικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Πενσυλβάνια, η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, γερουσιαστής, Χίλαρι Κλίντον.

Σε ερώτηση από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN εάν θα εγκαταλείψει σε περίπτωση «μικρής» νίκης, για παράδειγμα με διαφορά μόνο πέντε μονάδων από τον αντίπαλό της, Μπάρακ Ομπάμα, η Κλίντον απάντησε «ασφαλώς όχι».

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην Κλίντον προβάδισμα από έξι έως δέκα μονάδες. Για να μπορέσει όμως να φτάσει τον Ομπάμα, που προηγείται σε εκλέκτορες, θα πρέπει να κερδίζει το 65% των ψήφων σε όλες τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο, μέχρι τώρα μόνο μία φορά κατάφερε να φτάσει στο ποσοστό αυτό, τον περασμένο Ιανουάριο.

Δηλώνοντας ότι ελπίζει να τα πάει «καλά» στην Πενσυλβάνια, η Κλίντον υπογράμμισε ότι ο αντίπαλός της «δεν κέρδισε σε καμμία μεγάλη Πολιτεία» εκτός από το Ιλινόϊς. Επισήμανε εξάλλου ότι κανένας από τους δύο δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 2.025 εκλεκτόρων μέχρι το τέλος των προκριματικών, στις 3 Ιουνίου και ότι η «ποιότητα» των Πολιτειών που κέρδισε ο καθένας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους «σούπερ εκλέκτορες» για την επιλογή του υποψηφίου που θα αντιμετωπίσε το Ρεπουμπλικανό Τζον Μακέιν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Στην περίπτωση που η Χίλαρι Κλίντον κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει και Ρεπουμπλικάνους στην κυβέρνησή της. «Θέλω να τείνω το χέρι στους Ρεπουμπλικάνους γιατί πιστεύω ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να έχουμε μια δικομματική εξωτερική πολιτική», είπε.