Κόσμος
Τρίτη, 29 Απριλίου 2008 10:56

H «ιστορική αλλαγή» στο δήμο της Αιώνιας Πόλης

Έπειτα από 14 χρόνια κεντροαριστερής διακυβέρνησης η δημαρχία της Ρώμης «άλλαξε χέρια». Ο υποψήφιος της Δεξιάς στις δημοτικές εκλογές, Τζιάνι Αλεμάνο, εξελέγη δήμαρχος της ιταλικής πρωτεύουσας εξασφαλίζοντας το 53,6% των ψήφων, έναντι 46,4% του υποψηφίου της αριστεράς Φραντσέσκο Ρουτέλι, με πολλούς αναλυτές να κάνουν λόγο για ιστορική αλλαγή.

Έπειτα από 14 χρόνια κεντροαριστερής διακυβέρνησης η δημαρχία της Ρώμης «άλλαξε χέρια». Ο υποψήφιος της Δεξιάς στις δημοτικές εκλογές, Τζιάνι Αλεμάνο, εξελέγη δήμαρχος της ιταλικής πρωτεύουσας εξασφαλίζοντας το 53,6% των ψήφων, έναντι 46,4% του υποψηφίου της αριστεράς Φραντσέσκο Ρουτέλι (σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 95% των ψήφων).

Γεννηθείς το 1958 στο Μπάρι και μόνιμος κάτοικος της Αιώνιας Πόλης από το 1970, ο Τζιάνι Αλεμάνο εντάχθηκε σε νεαρή ηλικία στο νεοφασιστικό κόμμα, το Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα (το 1995 μετονομάσθηκε σε Εθνική Συμμαχία), ένα κόμμα που είχε ιδρυθεί από συνεργάτες και οπαδούς του Μπενίτο Μουσολίνι, και διετέλεσε γραμματέας του Μετώπου της Νεολαίας. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Ρώμης ήταν όμως από τους πολιτικούς που υποστήριξαν την ανάγκη να «"γυρίσει" ο χώρος της δεξιάς, ξεπερνώντας την εμπειρία του φασισμού», θέτοντας στο κέντρο της προεκλογικής του εκστρατείας την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Το 1994 εξελέγη βουλευτής της Εθνικής Συμμαχίας και διετέλεσε υπουργός Γεωργίας της δεύτερης κυβέρνησης Μπερλουσκόνι (2001-2006). Ο Τζιάνι Αλεμάνο διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας υπό την ηγεσία του Τζιανφράνκο Φίνι, το 2004. Το Μάιο του 2006 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Ρώμης, αντιμέτωπος με τον Βάλτερ Βελτρόνι, από το οποίο έχασε συγκεντρώνοντας ποσοστό 37%.

Στον πρώτο γύρο της φετινής αναμέτρησης που διεξήχθη πριν από δεκαπέντε μέρες, ο Τζιάνι Αλεμάνο είχε λάβει το 40,7%, και ο Φραντσέσκο Ρουτέλι πρώην υπουργός Πολιτισμού και πρώην δήμαρχος της Ρώμης στο διάστημα 1993-2001, είχε λάβει 45,8%.

Τελικά ο 50χρονος Αλεμάνο κατάφερε να πετύχει την ιστορική -όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς αναλυτές- αλλαγή κερδίζοντας για λογαριασμό της δεξιάς τη δημαρχία της Ρώμης έπειτα από 14 χρόνια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1946 μέχρι σήμερα, στη Ρώμη δεν είχε εκλεγεί ποτέ δήμαρχος που να προέρχεται από τον χώρο της άκρας δεξιάς.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών, η «ρεβάνς» του Τζιάνι Αλεμάνο οφείλεται στη νίκη της κεντροδεξιάς πριν από δύο εβδομάδες στις βουλευτικές εκλογές, αλλά όχι μόνο. Από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας (κυρίως, μετά τον βιασμό μίας Αφρικανής κοπέλας, την περασμένη εβδομάδα), ήταν η αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, σημεία στα οποία ο Αλεμάνο είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση.

«Οφείλουμε να ξαναγίνουμε κύριοι της πατρίδας μας», ήταν το κύριο σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας, καταγγέλλοντας τους 20.000 «μετανάστες και παράνομους», οι οποίοι «έχουν διαπράξει εγκλήματα και συνεχίζουν να κατοικούν στη Ρώμη», δεσμευόμενος να τους απελάσει. «Το σχέδιό μου είναι η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δώσει την ευκαιρία για κοινό αγώνα στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, κυρίως σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των νομάδων», δήλωσε κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στο Παρίσι.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Τζιάνι Αλεμάνο αρνήθηκε την υποστήριξη του φασιστικού κόμματος Λα Ντέστρα, κυρίως εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων της εβραϊκής κοινότητας. Ο άνθρωπος για τον οποίο η Ρώμη δεν είναι μόνο «η πρωτεύουσα της τέχνης και του πολιτισμού», αλλά και «η πρωτεύουσα του καθολικισμού», προκάλεσε αντιδράσεις για τον κελτικό σταυρό που φορά στο λαιμό.

«Δεν είναι για φιγούρα. Σε ό,τι αφορά τις προσωπικές επιλογές, ο καθένας κάνει ό,τι πιστεύει. Ο κελτικός σταυρός που φορώ είναι θρησκευτικό σύμβολο, ευλογημένο στον Ναό της Αναστάσεως (στην Ιερουσαλήμ)», εξήγησε στην εφημερίδα La Repubblica.

Ο αντίπαλός του Φρανσέσκο Ρουτέλι, ο οποίος είχε υποσχεθεί στους κατοίκους της Ρώμης οικονομική βοήθεια για τα στεγαστικά δάνεια και άμεση, καθημερινή επαφή μέσω μηνυμάτων κινητού και e-mail, συγκέντρωσε ποσοστό 47%. Ο «ανοξείδωτος» της ιταλικής πολιτικής, ο Τζούλιο Αντρεότι και ο αρχηγός της Ρόμα Φραντζέσκο Τότι, είχαν εκφράσει δημόσια την υποστήριξή τους προς τον κεντροαριστερό υποψήφιο.

Τελικά, αποδείχθηκε αποτελεσματικότερη η βοήθεια του «Καβαλιέρε», ο οποίος, παρά την καταρρακτώδη βροχή, την περασμένη Παρασκευή ήταν στο πλευρό του Αλεμάνο, στην «Πιάτσα Ντελ Πόπολο» για την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση. Υποσχέθηκε «υποδειγματική συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης» και σήμερα δεν μπορεί παρά να νιώθει πολιτικά ενισχυμένος.