Κόσμος
Τρίτη, 29 Απριλίου 2008 17:33

Στην ΠΓΔΜ την Πέμπτη ο Αμπντουλάχ Γκιουλ

Τα Σκόπια επισκέπτεται την Πέμπτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Τα Σκόπια επισκέπτεται την Πέμπτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι αναφέρεται ότι ο κ. Γκιουλ θα παραστεί, ως επίτιμος προσκεκλημένος, στη 15η Σύνοδο Αρχηγών των κεντροευρωπαϊκών κρατών (χωρών - μελών της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας), η οποία θα διεξαχθεί στην Οχρίδα στις 2 και 3 Μαΐου.

Ο κ. Γκιουλ θα επισκεφθεί, την 1η Μαΐου, την πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι), όπου θα ξεναγηθεί στην αφιερωμένη στον Κεμάλ Ατατούρκ αίθουσα σε μουσείο της πόλης (σ.σ. το σπίτι στο οποίο έμενε ο Ατατούρκ όταν σπούδαζε στο Μοναστήρι έχει μετατραπεί σε μουσείο).

Την Κυριακή 4 Μαΐου, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου στην Οχρίδα, ο κ. Γκιουλ θα έχει επίσημη συνάντηση στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, κ. Τσερβένκοφσκι. Στη συνάντηση αυτή, οι πρόεδροι των δύο χωρών θα υπογράψουν διμερή συμφωνία για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των συνεπειών από την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Στο πρόγραμμα του κ. Γκιουλ περιλαμβάνονται ακόμη η τελετή θεμελίωσης της νέας τουρκικής πρεσβευτικής κατοικίας στα Σκόπια, τα εγκαίνια τζαμιού σε δήμο των Σκοπίων, καθώς και επίσκεψη σε αρχιτεκτονικά μνημεία στα Σκόπια, από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ