Κόσμος
Τετάρτη, 30 Απριλίου 2008 09:12

Στη Βενεζουέλα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας

Εφθασε στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, στις 11:30 μ.μ. της Τρίτης (7:30 π.μ. της Τετάρτης ώρα Ελλάδας), ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Μπερνάρ Κουσνέρ.

Εφθασε στο Καράκας της Βενεζουέλας στις 11:30 μ.μ. της Τρίτης (7:30 π.μ. της Τετάρτης ώρα Ελλάδας), ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Ούγο Τσάβες, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την απελευθέρωση της πολιτικού Ινγκριντ Μπετανκούρ και άλλων ομήρων της μαρξιστικής ένοπλης οργάνωσης Επαναστικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Ο Κουσνέρ, ο οποίος πραγματοποίησε στο πλαίσιο της περιοδείας του σταθμούς στο Κίτο και την Μπογκοτά, πέραν του Τσάβες, ο οποίος είχε διαμεσολαβήσει για την απελευθέρωση άλλων ομήρων, θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκολας Μαδούρο, κατά πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου από γαλλικές διπλωματικές πηγές στο Καράκας.

Η Βενεζουέλα είναι ο τελευταίος σταθμός του ταξιδιού του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στη Νότια Αμερική.

Ο Κουσνέρ ζήτησε από τον Κολομβιανό πρόεδρο ¶λβαρο Ουρίμπε να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την απελευθέρωση της 46χρονης Μπετανκούρ, που απήχθη από τους αντάρτες πριν έξι χρόνια, ενώ ο Ουρίμπε κάλεσε να υπάρξει εντονότερη ανάμειξη της Ελβετίας και της Ισπανίας στο εγχείρημα.

Δεν είναι σαφές εάν ο Κουσνέρ θα ζητήσει από τον Τσάβες να επιχειρήσει νέα διαμεσολάβηση - κάτι που ο Ουρίμπε είχε απορρίψει πρόσφατα.

Οι αντάρτες ζητούν την αποφυλάκιση 500 ανταρτών ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση της Μπετανκούρ και άλλων 40 ομήρων.