Κόσμος
Τετάρτη, 30 Απριλίου 2008 16:22

Σερβία - Έντονες αντιδράσεις για την υπογραφή τη συμφωνίας με την ΕΕ

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Σερβίας για την υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την ΕΕ.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Σερβίας για την υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την ΕΕ.

Ειδικότερα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας Βόισλαβ Κοστούνιτσα έκανε λόγο για απατηλό έγγραφο, που νομιμοποιεί την απόσχιση της σερβικής επαρχίας του Κοσόβου.

«Με το έγγραφο αυτό, η Σερβία συμφωνεί στην διχοτόμηση του εδάφους της... Αυτοί που υπέγραψαν την Συμφωνία είναι πλήρως υπεύθυνοι γι'αυτό, υπέγραψαν με τα ονόματά τους και όχι στο όνομα της Σερβίας» αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Vecernje Novosti.

Παράλληλα, το Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο Κοστούνιτσα, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού για την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας.

Από την πλευρά του, το υπερεθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα της χώρας ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί για την απομάκρυνση από την προεδρία του Μπόρις Τάντιτς υποστηρίζοντας πως η συμφωνία συνιστά προδοσία και είναι νομικά άκυρη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύονται σήμερα, ο αντιευρωπαϊκός συνασπισμός υπό τον Κοστούνιτσα και το υπερεθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, μπορεί να εξασφαλίσουν περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Από τις δημοσκοπήσεις της εταιρείας Medium Gallup και της εφημερίδας Blic, προκύπτει ότι οι εθνικιστές θα κέρδιζαν 137 έδρες, σε σύνολο 250, εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα,ενώ ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός θα κέρδιζε 113.