Πολιτική
Πέμπτη, 01 Μαΐου 2008 15:00

Eορτασμός Πρωτομαγιάς

Mε συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα τιμούν τα συνδικάτα την Εργατική Πρωτομαγιά. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Πεδίον του ¶ρεως, μετά το πέρας της οποίας υπήρξε ένταση και μικροεπεισόδια.

Με ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και κατόπιν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία έδωσαν το "παρών" οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενώ η Πρωτοβουλία για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις από το Εργαρικό Κέντρο στην πλατεία Αριστοτέλους και από το ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου.

"Απεργούμε και διεκδικούμε τη διασφάλιση και διεύρυνση των κοινωνικών και εργατικών μας δικαιωμάτων, την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής των ανισοτήτων, της φτώχειας, της λιτότητας και της ακρίβειας" αναφέρει ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ.

Για "αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ασφάλεια και την πρόοδο των πολιτών", έκανε λόγο η ΝΔ.

Πρόταση νόμου για την υπερχρέωση των πολιτών προανήγγειλε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο καλεί όλους τους Έλληνες να συστρατευτούν στον αγώνα για την δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας, μιας δυνατής Ελλάδας.

Προσκλητήριο μαχης απο ΚΚΕ, που καλεί σε αποδυνάμωση του δικομματισμού και του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Ο Συνασπισμός καλεί σε αγώνες για μια κοινωνία ελευθερίας - ισότητας - δικαιοσύνης - αλληλεγγύης, για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και εκμετάλλευση.

Αλληλέγγυος στους αγώνες δήλωσε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.

Νωρίτερα το πρωί, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, κατέθεσε στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής τιμώντας την μνήμη των διακοσίων εκτελεσθέντων την Πρωτομαγιά του Ά44.

Xειρόφρενο στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Τα περισσότερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, υπολειτουργούν, ενώ άλλα δεν κινούνται καθόλου, εξαιτίας της συμμετοχής των εργαζομένων σε αυτά στη Γενική Απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ετσι, δεν θα κινηθούν τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ -συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εκτελούν το δρομολόγιο προς το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος"- ο προαστιακός σιδηρόδρομος και το τραμ, καθώς οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

Τα τρόλεϊ θα κινηθούν κανονικά από τις 7:30 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας, ενώ ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) θα λειτουργήσει από τις 9 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας. Στο μετρό θα πραγματοποιηθούν δύο στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 7 το απόγευμα έως τη λήξη της βάρδιας.

Οι εργαζόμενοι στα τρένα του ΟΣΕ θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία και θα κινηθούν μόνο οι αμαξοστοιχίες των λεγόμενων κοινωνικών αναγκών και συγκεκριμένα οι Ε 500, Ε 501 στη γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Αθηνών, 604, 613 στη γραμμή Θεσσαλονίκης - Δικαίων - Θεσσαλονίκης, 741/765,766/746 στη γραμμή Θεσσαλονίκης-Φλώρινας/Κοζάνης-Θεσσαλονίκης και 4324/302 και 305/4357 στη γραμμή Πειραιά - Κιάτου - Πάτρας - Καλαμάτας - Κιάτου - Πειραιά.

Τέλος, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι λόγω της συμμετοχής της ΟΣΠΑ στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ για την εργατική Πρωτομαγιά, την 1η Μαΐου 2008 θα πραγματοποιηθεί μόνο μία πτήση ανά προορισμό στο εσωτερικό δίκτυο και μία ανά χώρα στο εξωτερικό δίκτυο της εταιρίας.

ακινητοποιημένα παραμένουν λεωφορεία, τραμ και προαστιακός, οι συρμοί του ΗΣΑΠ κινούνται κανονικά από τις 9 το πρωί. Μέχρι τις 19:00 θα λειτουργήσει το Μετρό. Τα τρόλεϊ κινούνται κανονικά από τις 7:30 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας.

Οσον αφορά στα τρένα, θα κινηθούν μόνο οι αμαξοστοιχίες των λεγόμενων κοινωνικών αναγκών, ενώ δεμένα είναι τα πλοία στα λιμάνια.