Κόσμος
Δευτέρα, 05 Μαΐου 2008 11:20

ΠΟΥ: Καμία απειλή από τον εντεροϊό EV71 για τους Αγώνες του Πεκίνου

Ο εντεροϊός ΕV71 που έχει προκαλέσει το θάνατο 25 παιδιών, μολύνοντας χιλιάδες ανθρώπους στην Κίνα http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/02/1506880.htm , δεν αποτελεί απειλή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου τον Αύγουστο, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι υγειονομικές αρχές στην Κίνα προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού EV71, ενός εντερoϊού που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο, κρούσματα του οποίου έχουν εντοπιστεί στην ανατολική και νότια Κίνα.

Στην Φουγιάνγκ, μια πόλη της ανατολικής κινεζικής επαρχίας Ανούι, 22 παιδιά πέθαναν από τον ιό και πάνω από 5.151 άνθρωποι μολύνθηκαν. Αλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

«Θεωρώ ότι πρέπει να πραγματοποιήσουμε περαιτέρω έρευνες προκειμένου να κατανοήσουμε τη φύση του ιού και ο ΠΟΥ παρέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία στην Κίνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού στην Κίνα, Χανς Τρέντσον, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ΕV71 μπορεί να προκαλέσει τη Νόσο Χειρών, Ποδών και Στόματος, τα συμπτώματα της οποίας είναι πυρετός, στοματικά έλκη και ερύθημα με φλύκταινες. Πρόκειται για μια ασθένεια, που συναντάται συχνά σε βρέφη και παιδιά, αλλά συνήθως δεν είναι μοιραία για τη ζωή τους, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Λοιμωδών Νόσων.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή αντίδοτο διαθέσιμο για τη θεραπεία ή την πρόληψη του EV71.

Οι εντεροϊοί εξαπλώνονται κυρίως μέσω της επαφής με μολυσμένες φλύκταινες ή περιττώματα και μπορούν να προκαλέσουν υψηλό πυρετό, παράλυση και εγκεφαλικό οίδημα.

Η νόσος άρχισε να εξαπλώνεται στην επαρχία Ανούι, στις αρχές Μαρτίου. Ομως η καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της επιδημίας στο κοινό, μέχρι το περασμένο σαββατοκύριακο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΜΜΕ, που ζήτησαν την καθαίρεση τοπικών, κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η Κίνα εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση σε εθνικό επίπεδο, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου. Εκλεισε τα νηπιαγωγεία και απέστειλε αξιωματούχους σε παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία για να ενημερώσουν το προσωπικό τους για θέματα υγιεινής και πρόληψης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της China Daily, δώδεκα παιδιά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ μόνο στην Φουγιάνγκ, περισσότερα από 600 παιδιά νοσηλεύονται με σοβαρά προβλήματα στην καρδιά και στους πνεύμονες ή εγκεφαλική βλάβη.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρακτορείο Reuters