Πολιτική
Τρίτη, 06 Μαΐου 2008 11:45

Κατάσχεση 18 τόνων ακατάλληλων τροφίμων

Στοπ σε 18 τόνους ακατάλληλα για κατανάλωση τρόφιμα φυτικής προέλευσης από τη Νομαρχία Πειραιά. Από την Κίνα η πλειονότητα των μέχρι σήμερα απορριφθέντων προϊόντων.

Οι γεωπόνοι της Νομαρχίας Πειραιά μετά από επιτόπια αυτοψία που πραγματοποίησαν στους χώρους του Ε’ Τελωνείου Πειραιά απέτρεψαν τη διοχέτευση στην εγχώρια αγορά σε 18 τόνους ηλιόσπορους προέλευσης Κίνας.

Το προϊόν, το οποίο ήταν αποθηκευμένο σε ένα κοντέινερ και συσκευασμένο σε 720 σάκους, παρουσίαζε μύκητες (μούχλες) λόγω υγρασίας σε μεγάλο ποσοστό, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του, γεγονός που το καθιστά παντελώς ακατάλληλο για κατανάλωση σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών αλλά και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

Αμέσως έγινε δέσμευση από την Νομαρχία Πειραιά και διατάχθηκε η απαγόρευση της εισαγωγής του προϊόντος στην εγχώρια αγορά, ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιά.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα οι γεωπόνοι της Νομαρχίας έχουν αποτρέψει την είσοδο στη χώρα σε 455,4 συνολικά τόνους ακατάλληλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Από τις 12 απορρίψεις εισαγωγής, οι οκτώ, συνολικού βάρους 270 τόνων, είναι προέλευσης Κίνας (ποσοστό 59,3 %).