Κόσμος
Τρίτη, 06 Μαΐου 2008 12:58

Μιανμάρ: «Ναι» υπό όρους στην ξένη βοήθεια

Η διεθνής βοήθεια για τα θύματα του κυκλώνα Ναργκίς στη Μιανμάρ θα είναι ευπρόσδεκτη, όμως οι ειδικοί απεσταλμένοι θα πρέπει να διαπραγματευτούν με το καθεστώς για να τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Κοινωνικής Προστασίας της Μιανμάρ.

Η διεθνής βοήθεια για τα θύματα του κυκλώνα Ναργκίς στη Μιανμάρ θα είναι ευπρόσδεκτη, όμως οι ειδικοί απεσταλμένοι θα πρέπει να διαπραγματευτούν με το καθεστώς για να τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Κοινωνικής Προστασίας της Μιανμάρ.

«Οι ομάδες ξένων ειδικών για να έρθουν εδώ θα πρέπει να διαπραγματευτούν με το υπουργείο Εξωτερικών και ανώτατους αξιωματούχους», διευκρίνισε ο Μαούνγκ Μαούνγκ Σουέ σε συνέντευξη Τύπου στην Γιανγκόν.

Αρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από ορισμένες περιφέρειες

Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ αποφάσισε να άρει το καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης σε τρεις περιφέρειες και ορισμένες περιοχές που επλήγησαν περισσότερο στην Γιανγκόν και στο Δέλτα του ποταμού Ιραουάντι από τον κυκλώνα Ναργκίς, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επτά περιοχές στην διοικητική περιφέρεια του Ιραουάντι, νοτιοδυτικά της Γιανγκόν και 40 περιοχές στην διοικητική περιφέρεια της πόλης παραμένουν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και θεωρούνται ζώνες που έχουν πληγεί από την καταστροφή.

15.000 νεκροί – 30.000 αγνοούμενοι

Οι αρχές της χώρας δεν έχουν ανακοινώσει νεότερο απολογισμό, μετά τους 15.000 νεκρούς. Νωρίτερα ο ταϊλανδέζος υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον πρεσβευτή της Μιανμάρ και αμέσως μετά ανακοίνωσε πως οι αγνοούμενοι φτάνουν τους 30.000.

«Οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πιστεύαμε», τόνισε.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν πως οι άστεγοι υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Στην Γιανγκόν, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων, οι κάτοικοι ζουν ακόμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό. Στα καταστήματα της πόλης έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα κεριών και μπαταριών. Οι περισσότεροι περιμένουν ώρες στις ουρές για να αγοράσουν ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό, ενώ οι τιμές των περισσότερων τροφίμων έχουν τριπλασιαστεί από την Παρασκευή.

Στις 28 Μαΐου το δημοψήφισμα στις πληγείσες περιοχές

Η στρατιωτική κυβέρνηση στην Μιανμάρ αποφάσισε να αναβάλει για τις 24 Μαΐου το δημοψήφισμα σε περιοχές της Γιανγκόν και στο Δέλτα της Ιραουάντι, των περιοχών δηλαδή που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

Ωστόσο, το προγραμματισμένο για τις 10 Μαΐου δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters