Πολιτική
Τρίτη, 06 Μαΐου 2008 18:18

Αντιπαράθεση Γ. Σουφλιά - Στ. Δήμα με αφορμή την πυρηνική ενέργεια

Νέα αντιπαράθεση σημειώνεται μεταξύ του ΥΠΕΧΩΔΕ και του αρμόδιου για το Περιβάλλον Επιτρόπου Σταύρου Δήμα με αφορμή την πυρηνική ενέργεια.

Νέα αντιπαράθεση σημειώνεται μεταξύ του ΥΠΕΧΩΔΕ και του αρμόδιου για το Περιβάλλον Επιτρόπου Σταύρου Δήμα με αφορμή την πυρηνική ενέργεια.

Το υπουργείο εξέδωσε καυστική ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως «ο κ. Δήμας για άλλη μία φορά δεν χάνει την ευκαιρία να επιτεθεί στον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος».

Πιο αναλυτικά, το ΥΠΕΧΩΔΕ σημειώνει πως «“για να ξέρουμε τι λέμε” και για να μην διαστρεβλώνεται η αλήθεια, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σουφλιάς ουδέποτε χαρακτήρισε την πυρηνική ενέργεια ως Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας, όπως επιχείρησε να το παρουσιάσει ο κ. Δήμας».

Αντιθέτως, προσθέτει, στη χθεσινή του ομιλία (σ.σ. στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή ασφάλεια) ανέφερε ότι η Ε.Ε. χαρακτηρίζει πλέον την πυρηνική ενέργεια ως «πράσινη ενέργεια», αφού δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα ούτε άλλους ρύπους.

Και συνεχίζει επικρίνοντας τον Ευρωπαίο Επίτροπο: «Μας προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο Επίτροπος κ. Δήμας κάνει ότι δεν γνωρίζει τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων της Ε.Ε», ενώ συμπληρώνει πως «η χθεσινή του συμπεριφορά στο συνέδριο Athens Summit 2008 υπήρξε χαρακτηριστική των προθέσεών του».

Τέλος, το ΥΠΕΧΩΔΕ διευκρινίζει πως «αυτό που έκανε χθες ο κ. Σουφλιάς ήταν, με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να ανοίξει με όρους πολιτικούς τον δημόσιο διάλογο για ένα ακόμα θέμα αιχμής, που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα».

«Επιτέλους, ας πάψουμε σε αυτή τη χώρα να υποκρινόμαστε. Η Ελλάδα σταδιακά κυκλώνεται από πυρηνικούς αντιδραστήρες. Δεν πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος ώστε να ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση της χώρας μας στο θέμα αυτό;» καταλήγει.

Υπενθυμίζεται πως ο Ευρωπαίος Επίτροπος χθες από το βήμα του συνεδρίου Athens Summit 2008 υποστήριξε πως «η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας».