Κόσμος
Τετάρτη, 07 Μαΐου 2008 14:17

Μιλόσοσκι: Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κόστος για τη στάση της Αθήνας

«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, είναι ότι η Ελλάδα δεν αισθάνεται πως θα υποχρεωθεί να καταβάλει κάποιο τίμημα για τη συμπεριφορά της... Αν γνώριζαν ότι αυτή η συμπεριφορά τους θα τους κόστιζε, ίσως να άλλαζαν γνώμη», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, που συναντάται σήμερα στην Ουάσινγκτον με την Κοντολίζα Ράις.

Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις θα έχει σήμερα στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, κατά τη συνάντηση θα εξεταστούν θέματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και η εκκρεμότητα της ονομασίας, ενώ θα υπογραφεί και δήλωση στην οποία οι δύο ΥΠΕΞ θα εκφράζουν την πρόθεση «εμβάθυνσης της συνεργασίας» των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας του εμπορίου και της ασφάλειας.

«Αναμένουμε μία συγκεκριμένη δήλωση, η οποία, περαιτέρω, θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη προγραμμάτων συνεργασίων και για επιμέρους συμφωνίες», δήλωσε σχετικά ο κ. Μιλόσοσκι.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν πάντως, ότι η δήλωση που θα υπογράψει ο κ. Μιλοσόσκι με την Κοντολίζα Ράις είναι κατώτερη των αρχικών προσδοκιών της ΠΓΔΜ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα ίδια μέσα ενημέρωσης, δεν πρόκειται ούτε καν για υπογραφή συμφωνίας, παρά μόνο για υπογραφή μίας δήλωσης.

Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο κ. Μιλόσοσκι κατά τη συνάντηση που θα έχει με την κ. Ράις (σ.σ είναι προγραμματισμένη για τις 21:00 ώρα Ελλάδας), θα υποστηρίξει τη θέση ότι τα Σκόπια «επέδειξαν την ετοιμότητά τους να συζητήσουν ένα ζήτημα που τέθηκε και επιβλήθηκε από την Ελλάδα».

«Ωστόσο, αισθανόμαστε ότι η άλλη πλευρά δεν είναι προς στιγμήν έτοιμη να κάνει το ίδιο», δήλωσε ο κ. Μιλόσοσκι σε δημοσιογράφους της χώρας του. Όπως υποστήριξε, αντικειμενικός στόχος της Ελλάδας είναι η καθυστέρηση και η αναζήτηση δικαιολογιών, διότι -όπως εξήγησε- το ζήτημα του ονόματος «μοιάζει να χρησιμοποιείται από την Ελλάδα προκειμένου να υλοποιηθούν άλλες κρυφές επιδιώξεις, οι οποίες σχετίζονται με την αντίληψή τους για ένα καθαρό έθνος και με την έλλειψη σεβασμού προς τις μειονοτικές ταυτότητες».

Σύμφωνα με τον κ. Μιλόσοσκι, τα περισσότερα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ προτίθενται να διαμορφώσουν μια ατμόσφαιρα εντός της οποίας ο συμβιβασμός θα είναι αναγκαία έκβαση αυτών των διμερών συνομιλιών, ωστόσο απομένει να διαπιστωθεί, όπως είπε, εντός των επόμενων λίγων μηνών εάν κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί.

«Αντικειμενικός στόχος της συγκεκριμένης ελληνικής κυβέρνησης είναι η "Μακεδονία" να μην επιβιβαστεί στο τρένο του ΝΑΤΟ μαζί με την Αλβανία και την Κροατία και να περιμένει το επόμενο μαζί με τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο. Στόχος τους είναι να μη βρεθεί λύση εντός του 2008», παρατήρησε ο κ. Μιλόσοσκι, σημειώνοντας επιπλέον ότι, κατά τη γνώμη του, το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, είναι ότι η Ελλάδα δεν αισθάνεται πως θα υποχρεωθεί να καταβάλει κάποιο τίμημα για τη συμπεριφορά της. «Αν γνώριζαν ότι αυτή η συμπεριφορά τους θα τους κόστιζε, ίσως να άλλαζαν γνώμη», κατέληξε ο κ. Μιλόσοσκι.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ