Πολιτική
Παρασκευή, 09 Μαΐου 2008 12:35

Ευ. Στυλιανίδης: Απαραίτητο σοκ για τα ΑΕΙ η αναθεώρηση του άρθρου 16

Για απερίγραπτο αντιδραστικό παραλήρημα του υπουργού Παιδείας, Ευριπίδη Στυλιανίδη, έκανε λόγο το ΚΚΕ με αφορμή την ομιλία του υπουργού στην εκδήλωση προς τιμήν του προέδρου του αμερικανικού πανεπιστημίου Γέηλ, Ρίτσαρντ Λέβιν. Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε πως η προβληματική κατάσταση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου δεν μπορεί να ξεπεραστεί αν δεν ιδρυθούν ιδιωτικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.

Αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, Ευριπίδη Στυλιανίδη, για το μέλλον των δημοσιων ΑΕΙ, κατά την ομιλία του στη δεξίωση προς τιμήν του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Γέιλ, Ρίτσαρντ Λέβιν. Ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε πως η προβληματική κατάσταση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου δεν μπορεί να ξεπεραστεί αν δεν ιδρυθούν ιδιωτικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.

«Όσες μεταβολές και αν γίνουν στο υφιστάμενο σύστημα δεν είναι αρκετές για να ανατρέψουν την προβληματική κατάσταση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης και τόνισε: «Χρειάζεται ένα σοκ και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να σπάσει το κρατικό μονοπώλιο και να μπορεί στην Ελλάδα να λειτουργήσει ελεύθερα και το μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό ΑΕΙ».

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, μια τέτοια εξέλιξη, λόγω του ανταγωνισμού, θα απελευθέρωνε το υγιές και ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου πανεπιστημίου, θα επέτρεπε σε ελληνικά και ξένα κεφάλαια να επενδύσουν στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα άνοιγε την πόρτα της επιστροφής σε διακεκριμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες του εξωτερικού.

Σκληρή γλώσσα επεφύλαξε ο κ. Στυλιανίδης και για τους πανεπιστημιακούς που αντιδρούν στην εφαρμογή του «νόμου-πλαίσιο», τους οποίους αποκάλεσε «δυνάμεις της αδράνειας, που -όπως είπε- παρότι μειοψηφούν συνεχίζουν να κρατούν καθηλωμένη την ελληνική εκπαίδευση σε ιδεοληψίες του παρελθόντος» και «ακραίες μειοψηφίες και βολεμένα κατεστημένα, που φοβούνται μήπως και αποκαλυφθεί η επιστημονική τους γύμνια».

ΚΚΕ: Απερίγραπτο αντιδραστικό παραλήρημα του υπουργού Παιδείας

Για απερίγραπτο αντιδραστικό παραλήρημα του υπουργού Παιδείας, Ευριπίδη Στυλιανίδη, έκανε λόγο το ΚΚΕ με αφορμή την ομιλία του υπουργού στην εκδήλωση προς τιμήν του προέδρου του αμερικανικού πανεπιστημίου Γέηλ, Ρίτσαρντ Λέβιν.

Όπως επισμαίνει το ΚΚΕ, «η ομιλία του υπουργού αποκαλύπτει τη δέσμευση - επιδίωξη της κυβέρνησης να εφαρμοστεί πλήρως και με κάθε τίμημα ο "νόμος - πλαίσιο", να βαθύνει και να ολοκληρώσει την αντιδραστική αναπροσαρμογή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να υλοποιήσει πλήρως τις κατευθύνσεις των αποφάσεων της Μπολόνια και της Λισσαβόνας».

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «κυβέρνηση και Ε.Ε. δεν επιθυμούν μόνο ένα πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί μόνο την κερδοσκοπία του κεφαλαίου, αλλά θα είναι και στρατευμένο υπέρ του κεφαλαίου».

«Σε αυτή την κατεύθυνση -σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ- είναι και ο νέος νόμος, που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας για τα μεταπτυχιακά στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, υπερτονίζοντας τις δυναμικές διαθέσεις του για την επιβολή των ιδιωτικών πανεπιστημίων σαν μέσο αποτελεσματικότερης πειθάρχησης του "προβληματικού" δημόσιου πανεπιστήμιου στους κανόνες και τα "ιδεώδη" της αγοράς».

Σχετικές δηλώσεις θα κάνει και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Α. Καρίτζης σήμερα, στη 1 μ.μ..