Κόσμος
Παρασκευή, 09 Μαΐου 2008 16:16

Μιανμάρ - Το WFP διέκοψε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι διέκοψε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μιανμάρ, μετά την κατάσχεση από τη στρατιωτική χούντα της χώρας δύο φορτίων του ΟΗΕ με βοήθεια σε τρόφιμα στο αεροδρόμιο της Γιανγκόν.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι διέκοψε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μιανμάρ, μετά την κατάσχεση από τη στρατιωτική χούντα της χώρας δύο φορτίων του ΟΗΕ με βοήθεια σε τρόφιμα στο αεροδρόμιο της Γιανγκόν.

«Αναγκαζόμαστε να σταματήσουμε την πολύ μικρή μας αεροπορική επιχείρηση έως ότου έχουμε εγγυήσεις από τις αρχές» δήλωσε εξοργισμένος ο περιφερειακος διευθυντής του WFP Τόνι Μπάνμπερι στο CNN.

Τα δύο φορτία, με 38 τόνους μπισκότων υψηλής θερμιδικής αξίας επαρκούσαν για να τραφούν 95.000 άνθρωποι. Αυτήν την ώρα «θα έπρεπε να βρίσκονται σε φορτηγά που θα κατευθύνονταν προς τα θύματα. Είδατε τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται. Τα τρόφιμα αυτά αντιθέτως κάθονται τώρα σε έναν δρόμο χωρίς να προσφέρουν κανένα καλό», σημείωσε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Σάμακ Σουνταράβετζ ανακοίνωσε ότι ματαιώνει προγραμματισμένο ταξίδι του στη Μιανμάρ το Σαββατοκύριακο για να ζητήσει από τη χούντα να ανοίξει τα σύνορα της χώρας στη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια. «Μετά την ανακοίνωσή τους σήμερα ότι δεν θα δεχθούν ξένο προσωπικό, δεν υπάρχει λόγος να πάω εκεί», σημείωσε.

Το στρατιωτικό καθεστώς δεν επέτρεψε σήμερα την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων στο έδαφος της Μιανμάρ και των δημοσιογράφων άλλων χωρών, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να ανοίξει τα σύνορά της στην ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες από το φονικό κυκλώνα.

Παρ' όλα αυτά, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή στη Μιανμάρ γαλλικού πλοίου με 1.500 τόνους προϊόντων και υλικού. Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στη Μιανμάρ την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

«Το πρόβλημα -επεσήμανε- είναι να δούμε πού θα φτάσει το φορτίο της ανθρωπιστικής βοήθειας και πώς θα διανεμηθούν. Το ιδανικό είναι προφανώς να περάσουν από τα χέρια των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Γι'αυτο προσπαθούμε να είναι αυτές που, τουλάχιστον, θα επιβλέπουν τη διανομή».

Παράλληλα, η οργάνωση Γιατροί του Κοσμου και ο γαλλικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποστέλλουν αεροπορικώς στη Μιανμάρ εντός 48 ωρών ανθρωπιστικό και ιατρικό υλικό.

Οι Γιατροί του Κόσμου, οι οποίοι είναι παρόντες στη Μιανμάρ από το 1995, καλούν επίσης σε ανακοίνωσή τους τις αρχές της χώρας «να ανοίξουν τις πύλες της χώρας στη διεθνή βοήθεια» και διευκρινίζουν ότι έχουν πάρει άδεια για την αποστολή και διερευνητικής ομάδας στο Δέλτα του Ιραουάντι, τη ζώνη που έχει πληγεί περισσότερο από τον κυκλώνα Ναργκί -κάτι που, όπως επισημαίνουν, συνιστά μια ελαφρά πρόοδο από τους "συνήθεις περιορισμούς" στη Μιανμάρ.