Πολιτική
Τρίτη, 13 Μαΐου 2008 14:25

Eπικρίσεις από ΚΚΕ-ΣΥΝ για το Εθνικό Σχέδιο κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Eπικρίσεις για το Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρουσίασε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς διατυπώνουν ΚΚΕ και ΣΥΝ.

Eπικρίσεις για το Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρουσίασε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/12/1510855.htm διατυπώνουν ΚΚΕ και ΣΥΝ.

Πιο αναλυτικά, το ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για μέτρα που κινούνται «στη γνωστή δοκιμασμένη κατεύθυνση επιβάρυνσης της λαϊκής οικογένειας και ενίσχυσης των βιομηχανιών αυτοκινήτων και της ενέργειας, καθώς και στην επιβολή διοδίων στα κέντρα των πόλεων». «Αποτελέσματα υπέρ της βελτίωσης του περιβάλλοντος από αυτά τα μέτρα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προκύψουν, καθώς η πολιτική της κυβέρνησης στα ουσιαστικά και κρίσιμα ζητήματα του πράσινου, των μαζικών συγκοινωνιών, των βιομηχανιών, της διαχείρισης της ενέργειας, τα αντιμετωπίζει με κριτήριο το κέρδος και όχι τα λαϊκά συμφέροντα και το περιβάλλον» προσθέτει.

Από την πλευρά του Συνασπισμός υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως «η δέσμη των προτάσεων του κ. Σουφλιά περιγράφει με γενικολογίες το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (…) και συνεπώς οι χθεσινές ανακοινώσεις είναι μάλλον δέσμη ιδεών του κ. Σουφλιά ή και επανάληψη μέτρων που έχουν εξαγγελθεί επανειλημμένα, παρά νέα μέτρα».

Παράλληλα, προσθέτει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο έλεγχος των περιβαλλοντικών παραβάσεων -από τα μονά-ζυγά στο δακτύλιο, έως τις υπερβάσεις εκπομπών ρύπων της ΔΕΗ, όπως αναφέρει. «Η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο Εθνικό Σχέδιο που θα βεβαιώνει την ύπαρξη αποτελεσματικού ελέγχου είναι ενδεικτική της προχειρότητας με την οποία συντάχθηκε το κείμενο» συμπληρώνει.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ακόμη πως «τα μέτρα Σουφλιά για την αυτοκίνηση κινούνται σε λάθος κατεύθυνση», εκφράζοντας τη θέση του υπέρ μέτρων που θα αποσκοπούσαν στη μείωση της χρήσης του ΙΧ αυτοκινήτου, «θεσπίζοντας ουσιαστικά -και όχι εισπρακτικά- αντικίνητρα και σε συνδυασμό με ενίσχυση της μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

«Το μείζον ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τρικ του κ. Σουφλιά ο οποίος προσπαθεί να αποπροσανατολίσει το δημόσιο διάλογο από τα πρόσφατα 'έργα και ημέρες" του στο ΠΕΧΩΔΕ» καταλήγει.