Πολιτική
Τρίτη, 13 Μαΐου 2008 14:58

Νέα θεραπεία κατά του καρκίνου του μαστού

Ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού, δοκιμάστηκε με επιτυχία, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ογκολογίας το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 11 Μαΐου στην Αθήνα.

Ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού, δοκιμάστηκε με επιτυχία, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ογκολογίας το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 11 Μαΐου στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο νέος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού αφορά γυναίκες, οι οποίες έχουν προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο, στο οποίο συμμετέχει το ογκογονίδιο HER2. Η συγκεκριμένη μορφή, εκτιμάται ότι αφορά το 25% έως 30% των γυναικών με καρκίνο του μαστού.

Μέχρι σήμερα, οι γυναίκες αυτές έχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές και η εξεύρεση νέων θεραπειών αποτελεί αναγκαιότητα. Τη λύση φαίνεται πως έδωσαν οι ερευνητές, προσθέτοντας στην υπάρχουσα χημειοθεραπεία μια νέα θεραπεία. Πρόκειται για ένα από του στόματος χορηγούμενο φάρμακο, το οποίο αναστέλλει δύο υποδοχείς στα καρκινικά κύτταρα και έχει πάρει θετική γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως και στην Ελλάδα, τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάσθηκαν, η λαπατινίμπη, σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, ενδείκνυται για τη θεραπεία ασθενών με προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού των οποίων οι όγκοι υπερεκφράζουν τους ErbB2 (HER2) υποδοχείς. Οι ασθενείς αυτές πρέπει να έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία που περιλαμβάνει ανθρακυκλίνες, ταξάνες και θεραπεία με τραστουζουμάμπη σε μεταστατική νόσο.

Η συγκεκριμένη δραστική ουσία, εισχωρεί στα καρκινικά κύτταρα και αναστέλλοντας τη λειτουργικότητα των πρωτεϊνών ErbB1 (EGFR) και ErbB2 (HER2) εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων. Ο νέος αυτός μηχανισμός δράσης αποτελεί ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, ο Steven Chan, Καθηγητής Κλινικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, στην Αγγλία, παρουσίασε τα αποτελέσματα της βασικής μελέτης που απέδειξε τη δραστικότητα του νέου φαρμάκου. Σε αυτή, συμμετείχαν γυναίκες με προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού, των οποίων οι όγκοι υπερεκφράζουν τους ErbB2 υποδοχείς και που είχαν λάβει, προηγούμενη θεραπεία με ανθρακυκλίνες, ταξάνες και θεραπεία με τραστουζουμάμπη στη μεταστατική νόσο.

Οι ασθενείς αυτές έλαβαν είτε λαπατινίμπη μαζί με χημειοθεραπεία (καπεσιταμπίνη) , είτε μόνο καπεσιταμπίνη. Η ανεξάρτητη αυτή μελέτη, έδειξε ότι η λαπατινίμπη όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία (καπεσιταμπίνη) καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου κατά στατιστικά σημαντικό χρονικό διάστημα, μειώνοντας κατά 43% τη πιθανότητα να παρουσιάσουν πρόοδο της νόσου σε σχέση με εκείνες που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία.

O κ. Chan επίσης, έδειξε στοιχεία που αποδεικνύουν την δυναμική του φαρμάκου σαν θεραπεία 1ης γραμμής σε ασθενείς με HER 2 θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

Όπως δήλωσε ο κ. Chan, με βάση τη κλασική θεραπεία για τις ασθενείς αυτές, μόνο το 50% θα ανταποκριθεί στη θεραπεία στην πρώτη μεταστατική νόσο και από αυτές, το 50% θα υποτροπιάσει μέσα σε ένα χρόνο.

«Η προσθήκη της λαπατινίμπης στη φαρμακευτική μας φαρέτρα αποτελεί εξαιρετικά σημαντική είδηση για τις γυναίκες στην Ελλάδα, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει μια σημαντική νέα θεραπεία για τις ασθενείς με τη συγκεκριμένη μορφή επιθετικού προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου, στις οποίες οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες έχοντας πραγματικά ανάγκη για εναλλακτικές θεραπείες», δήλωσε ο Βασίλειος Γεωργούλιας, Καθηγητή Παθολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η λαπατινίμπη, με εμπορική ονομασία TYVERB, φάρμακο της GlaxoSmithKline, έχει λάβει θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (Committee for Medicinal Products for Human Use - CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency - EMEA) και αναμένεται η άδεια κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση εντός των επομένων μηνών.