Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ένταξη της Ελλάδος στο Visa Waiver Program (την κατάργηση δηλ. της έκδοσης βίζας για τους Ελληνες πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ) εθίγη, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια ακρόασης της Υποεπιτροπής Ευρώπης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής.
Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ένταξη της Ελλάδος στο Visa Waiver Program (την κατάργηση δηλ. της έκδοσης βίζας για τους Ελληνες πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ) εθίγη, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια ακρόασης της Υποεπιτροπής Ευρώπης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής.
Κατά την ακρόαση κατέθεσαν ο βοηθός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ρίτσαρντ Μπαρθ, και ο αναπληρωτής βοηθός υπ. Εξωτερικών αρμόδιος για υποθέσεις θεωρήσεων, Στίβεν Εντσον, ενώ συμμετείχαν ο πρόεδρος της υποεπιτροπής, Ρόμπερτ Γουέξλερ, και οι βουλευτές, Γκας Μπιλιράκης, Τεντ Πόου, και Μπομπ Ινγκλις.
Ο κ. Γουέξλερ ανέφερε ότι συντάσσεται με τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τις χώρες που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο εν λόγω πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής οκτώ χώρες (Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Σλοβακία, Μάλτα και Ν. Κορέα) έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Παράλληλα όμως, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του «για την αποτυχία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελλάδα», την οποία χαρακτήρισε «σημαντική σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, που έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια του προγράμματος».
Όπως είπε, είχε την αίσθηση πως «η Ελλάδα επρόκειτο να είναι η πρώτη επιπρόσθετη χώρα, αλλά τώρα φαίνεται ότι η αίτησή της έχει σταλεί στο τέλος της γραμμής». «Η καθυστέρηση αυτή είναι απαράδεκτη -τόνισε- και προτρέπω την κυβέρνηση να κινηθεί ταχέως για την ολοκλήρωση του Μνημονίου Συνεργασίας».
Ο ομογενής βουλευτής, Γκας Μπιλιράκης ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη της διαδικασίας ένταξης της Ελλάδας στο Visa Waiver Program, τον λόγο της σημειούμενης καθυστέρησης της ένταξής της και τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής, ο οποίος πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε στις 18 Απριλίου σχέδιο Μνημονίου Συνεργασίας, ζητώντας να μάθει την εξέλιξη της υπόθεσης.
Απαντώντας ο κ. Μπαρθ, αφού σημείωσε ότι τα ερωτήματα αυτά είναι δικαιολογημένα, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια του προγράμματος, υπενθυμίζοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας είχε επικοινωνήσει με τον πρέσβη της Ελλάδα στην Ουάσιγκτον, δηλώνοντας την ετοιμότητά των ΗΠΑ για άμεσες ενέργειες.
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η Αθήνα ήταν ο πρώτος σταθμός περιοδείας αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ευρώπη, η οποία μετέβη στην Ελλάδα για ολοήμερη διαπραγμάτευση, η οποία ωστόσο -όπως είπε- δεν κατέστη δυνατή.
Αργότερα, πρόσθεσε, η Ελλάδα υπέβαλε στην αμερικανική κυβέρνηση σχέδιο που διέφερε από το κείμενο που υπέγραψαν οι υπόλοιπες χώρες.
Ερωτηθείς τί θα πρότεινε προκειμένου να υπογραφεί εντός 4-6 εβδομάδων το σχετικό Μνημόνιο με την Ελλάδα, ο κ. Μπαρθ σημείωσε ότι η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν οι υπόλοιπες χώρες θα διευκόλυνε την πορεία της Ελλάδας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος που να την εμποδίζει από το Visa Waiver Program.
Οι κ. Γουέξλερ και Μπιλιράκης ζήτησαν να ενημερώνονται άμεσα για τις εξελίξεις σχετικά με τη διαδικασία επιλογής της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεώρησης.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ