Επείγουσα έκκληση στη διεθνή κοινότητα για τη συγκέντρωση 32,7 εκατομμυρίων ευρώ για τα θύματα του κυκλώνα Ναργκίς, απηύθυναν σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος προειδοποιώντας ότι η κατάσταση στη Μιανμάρ επιδεινώνεται τραγικά.
Επείγουσα έκκληση στη διεθνή κοινότητα για τη συγκέντρωση 32,7 εκατομμυρίων ευρώ για τα θύματα του κυκλώνα Ναργκίς, απηύθυναν σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος προειδοποιώντας ότι η κατάσταση στη Μιανμάρ επιδεινώνεται τραγικά. Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα χολέρας ανάμεσα στους πληγέντες.
«Θα διαπιστώσουμε εντός ολίγου νέα επιδείνωση της κατάστασης και περισσότερη φτώχεια και πείνα για τον ήδη πληγέντα πληθυσμό. Η σοδειά έχει πλέον χαθεί», δήλωσε ο Τόμας Γκίρτνερ, διευθυντής προγραμμάτων και συντονισμού στη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.
«Η μεγαλύτερη φτώχεια και πείνα συνοδεύεται πάντα από την απώλεια ανθρώπινων ζωών», προειδοποίησε ο αξιωματούχος μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Γενεύη, την ώρα που οι στρατιωτικοί της βιρμανικής χούντας επιτρέπουν με το σταγονόμετρο τη είσοδο σε διεθνείς οργανώσεις αρωγής.
«Όσο καθυστερούν οι επείγουσες επιχειρήσεις διάσωσης, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει η φάση της ανοικοδόμησης», επισήμανε.
Ερυθρός Σταυρός και Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυναν έκκληση για τη συγκέντρωση επειγόντως 52,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (32,7 εκατομμυρίων ευρώ) που προορίζονται για 500.000 πληγέντες, δηλαδή 100.000 οικογένειες για τα επόμενα τρία χρόνια.
Παράλληλα η Μορίν Μπέρμιγχαμ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ταϊλάνδη, ανακοίνωσε ότι ορισμένα κρούσματα χολέρας επιβεβαιώθηκαν ανάμεσα στους επιζήσαντες του καταστροφικού κυκλώνα Ναργκίς, χωρίς ωστόσο ο αριθμός τους να ξεπερνά τον αριθμό των κρουσμάτων χολέρας των προηγούμενων ετών στη Μιανμάρ.
«Έχουμε ορισμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα χολέρας», είπε η αξιωματούχος αναφερόμενη στην πλέον πληγείσα περιοχή, το Δέλτα του ποταμού Ιραουάντι, όπου η χολέρα είναι ενδημική.
«Δεν έχουμε έξαρση χολέρας. Συνεπώς, το ποσοστό των κρουσμάτων δεν είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των παλαιότερων ετών που καταγράφεται στη Μιανμάρ την εποχή αυτή», είπε στους δημοσιογράφους.
«Ένα δίκτυο έχει ήδη συγκροτηθεί για την ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που επλήγησαν από τον κυκλώνα».
Η διάρροια, η δυσεντερία και οι δερματικές λοιμώξεις έχουν προσβάλει ορισμένους από τους πρόσφυγες - εξαιτίας του κυκλώνα - που έχουν καταφύγει σε μοναστήρια, σχολεία και προσωρινά καταφύγια.
Η λίαν επικίνδυνη περίοδος για τη μετάδοση της νόσου κυμαίνεται από 10 ημέρες έως έναν μήνα μετά τη φυσική καταστροφή λόγω της αυξημένης απειλής της επισφαλούς τροφής, των ακάθαρτων νερών και της πλημμελούς υγιεινής σε κατάμεστα από άστεγους καταφύγια.