Πολιτική
Παρασκευή, 16 Μαΐου 2008 19:34

ΕΦΕΤ: Νέες ανακλήσεις ηλιελαίου

Nέες ανακλήσεις και αποσύρσεις προϊόντων ανακοίνωσε πριν από λίγο ο ΕΦΕΤ, λόγω του θέματος που έχει προκύψει με το ηλιέλαιο.

Nέες ανακλήσεις και αποσύρσεις προϊόντων ανακοίνωσε πριν από λίγο ο ΕΦΕΤ, λόγω του θέματος που έχει προκύψει με το ηλιέλαιο.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει ο φορέας σε σχετική ανακοίνωση, από τους εργαστηριακούς ελέγχους προέκυψε ότι και το προϊόν DIVA ηλιέλαιο σε συσκευασία του 1 L, με αριθ. παρτίδας L 8114 και ημερομηνία λήξης 12/2009 που παρασκευάζεται από την Αγροτική Α.Ε. βρέθηκε να είναι επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο.

Ως εκ τούτου ανακαλείται και καλούνται όσοι καταναλωτές το έχουν προμηθευτεί να μην το καταναλώσουν.

Επίσης, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ότι η εταιρεία Ελαΐς-Unilever προχωρά σε απόσυρση όλων των συσκευασιών ηλιελαίου SOL ανεξαρτήτου παρτίδας και ημερομηνίας λήξης.

Επιπλέον, από τα 356.400 λίτρα τυποποιημένου ηλιελαίου που διακινήθηκαν από την αλυσίδα καταστημάτων LIDL A.E. έχουν δεσμευθεί 304.400 λίτρα.

Παράλληλα, βάσει των πρώτων εργαστηριακών αποτελεσμάτων από τους ελέγχους τους οποίους είχε διενεργήσει για την ύπαρξη ορυκτελαίων σε ηλιέλαιο και άλλα προϊόντα που έχουν το ηλιέλαιο ως συστατικό τους, ο ΕΦΕΤ γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

«Με βάση τα στοιχεία των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους προκύπτει ότι τα δείγματα που αναφέρονταν σε ανεπεξέργαστο και ραφιναρισμένο ηλιέλαιο βρέθηκαν επιμολυσμένα με ορυκτέλαιο σε διάφορες συγκεντρώσεις. Όλες οι ποσότητες που αντιστοιχούν στα αναλυθέντα δείγματα έχουν δεσμευθεί στις αντίστοιχες εγκαταστάσεις τροφίμων από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε ο ΕΦΕΤ από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης. Τα δείγματα που αναφέρονται σε τυποποιημένο ηλιέλαιο επίσης βρέθηκαν επιμολυσμένα με ορυκτέλαιο σε διάφορες συγκεντρώσεις. Τα ανωτέρω τυποποιημένα ηλιέλαια ήδη έχουν ανακληθεί από την αγορά με εντολή του ΕΦΕΤ.

»Τέλος, η μέχρι σήμερα διαχείριση από τον ΕΦΕΤ του θέματος είχε ως αποτέλεσμα από τους 2970 τόνους αραφινάριστου επιμολυμένου ηλιελαίου έχουν δεσμευθεί 2497 τόνοι αραφινάριστου ή ραφιναρισμένου ηλιελαίου ενώ 42,7 τόνοι έχουν εξαχθεί σε Τρίτη χώρα και 78,12 τόνοι έχουν αποσταλεί σε επιχείρηση η οποία δεν σχετίζεται με τον χώρο των τροφίμων.

Συνολικώς έχουν αποσυρθεί και δεσμευθεί ποσότητες 2617,82 τόνων επιμολυσμένου ηλιελαίου».

Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση με την οποία διαβεβαιώνουν πως όλα τα προϊόντα τους είναι 100% ασφαλή εξέδωσαν οι εταιρείες Tasty Foods ABΓE, Τσακίρης ΑΕΒΕ, Chipita SA και American Snack SA, με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει με το ηλιέλαιο.

Πιο αναλυτικά αναφέρουν πως «όλα τα προϊόντα τους που παράγονται στην Ελλάδα δεν παρασκευάζονται με ηλιέλαιο, είναι 100% ασφαλή και μπορούν να καταναλωθούν χωρίς κανένα απολύτως κίνδυνο για την ασφάλεια των καταναλωτών».