Πολιτική
Τετάρτη, 21 Μαΐου 2008 12:55

Κ. Καραμανλής: Δεν επιδιώκουμε απομόνωση της ΠΓΔΜ

Η Ελλάδα επιδιώκει μια ρεαλιστική λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, τόνισε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο των ηγετών της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

Η Ελλάδα επιδιώκει μια ρεαλιστική, λειτουργική λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με μια βιώσιμη συνολική συμφωνία την οποία θα επισφραγίσει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας το πρωί στη Σύνοδο των ηγετών της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Πομόριε της Βουλγαρίας.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα επιδιώκει διευθέτηση του ζητήματος με κέρδη για όλους, μια λύση με κέρδη και για τους δύο που θα συνυπολογίζει τις ευαισθησίες και των δυο χωρών και θα ωφελήσει το σύνολο της περιοχής.

Για τη στάση της χώρας μας στο Βουκουρέστι ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι «δεν επιδιώκουμε την απομόνωση της ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν υπήρξε αυτός ο στόχος μας».

Ανέφερε ακόμη ότι στο Βουκουρέστι το ΝΑΤΟ κατέληξε σε μια κοινή απόφαση και πρόσθεσε ότι έχει έλθει η ώρα να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εκκρεμεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Οι καλές γειτονικές σχέσεις και η επίλυση του θέματος της ονομασίας αποτελούν προτεραιότητα για την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ.

Σε κάθε περίπτωση η πολιτική των ανοικτών θυρών που ακολουθεί η Ελλάδα υπονοεί ότι κάθε χώρα που επιλέγει το ευρωπαϊκό της μέλλον, οφείλει να συμμορφώνεται σε θεμελιώδεις αρχές, το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μονοπάτι έχει ως προϋπόθεση την αταλάντευτη υποστήριξη και σεβασμό καλών γειτονικών σχέσεων και την υιοθέτηση κοινών αρχών που θα εφαρμόζονται εξίσου σε όλες τις υποψήφιες χώρες.

Τσερβένκοφσκι: Λύση που δεν θα παρεμβαίνει στην εθνική ταυτότητα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφκσι εμφανίστηκε επικριτικός έναντι της μέχρι τώρα στάσης της χώρας μας στο θέμα του ονόματος. Παράλληλα, στις δηλώσεις του μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου εξέφρασε τη θέση πως η ΠΓΔΜ επιθυμεί την επίτευξη λύσης, η οποία όμως «δεν θα παρεμβαίνει στην εθνική της ταυτότητα» http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/21/1514850.htm .