Κόσμος
Τετάρτη, 21 Μαΐου 2008 16:44

Τσερβένκοφσκι: Λύση που δεν θα παρεμβαίνει στην εθνική μας ταυτότητα

Τη θέση πως η ΠΓΔΜ επιθυμεί την επίτευξη λύσης, η οποία όμως «δεν θα παρεμβαίνει στην εθνική της ταυτότητα» εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφκσι, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στο Πομόριε της Βουλγαρίας.

Τη θέση πως η ΠΓΔΜ επιθυμεί την επίτευξη λύσης, η οποία όμως «δεν θα παρεμβαίνει στην εθνική της ταυτότητα» εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφκσι, επικρίνοντας την Ελλάδα για τη μέχρι τώρα στάση της, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στο Πομόριε της Βουλγαρίας.

Ο κ. Τσερβένκοφκσι ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου είχε μία σύντομη συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. «Επανέλαβα τις ευρέως γνωστές θέσεις μας, όσον αφορά τη διένεξη με την Ελλάδα, ότι δηλαδή εμείς είμαστε υπέρ μιας λογικής λύσης και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Για να επιτευχθεί μια τέτοια λύση πρέπει να επιδείξει καλή βούληση και η ελληνική πλευρά» σημείωσε, προσθέτοντας πως έλαβε διαβεβαιώσεις «ότι καταβάλλουν προσπάθειες η λύση να είναι λογική και δίκαιη».

Στη συνέχεια όμως ο πρόεδρος των Σκοπίων ανέφερε ότι «στο παρελθόν η Ελλάδα είχε εκφράσει παρόμοιες απόψεις, αλλά πρακτικά τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντα θετικά» και εξέφρασε την ελπίδα «αυτή τη φορά όσα ειπώθηκαν να γίνουν πραγματικότητα».

Επισήμανε ακόμη ότι «από την πλευρά μας έχει ειπωθεί ότι άμεσα μετά από τις εκλογές θα είμαστε έτοιμοι για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε λύση το συντομότερο δυνατό, η οποία λύση θα είναι αποδεκτή και για τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και η οποία δεν θα παρεμβαίνει στην εθνική μας ταυτότητα, ενώ θα ανοίξουν εκ νέου για μας οι ευρωατλαντικές προοπτικές».

Ο κ. Τσερβένκοσφκι συνεχίζοντας σε ακόμη πιο επικριτικό τόνο έναντι της χώρας μας, ανέφερε ότι το δικαίωμα της Ελλάδας στην άσκηση βέτο για την ένταξη νέων μελών έχει μετατραπεί σε δικαίωμα άσκησης βέτο για την ονομασία και πρόσθεσε:

«Με άλλα λόγια, αυτοί θέτουν κάποια δικά τους αιτήματα, εμμένουν η λύση να ικανοποιεί αυτά τα αιτήματα. Αυτό δεν είναι συμβιβασμός. Αυτό δεν είναι δίκαιη λύση. Αυτή η εμμονή, όπως είναι ευνόητο, θα προκαλέσει διαιρέσεις στη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και δυσαρέσκεια εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο γίνεται αυτό. Αυτό δεν αποτελεί στόχο μας. Εμείς ως κράτος θέλουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ για να σταθεροποιηθούμε, για να εξασφαλίσουμε την ανάπτυξη. Εάν το τίμημα που θα καταβάλουμε για να υλοποιήσουμε αυτόν το στόχο είναι η εσωτερική σταθερότητα, τότε δεν επιτυγχάνεται ο στόχος αυτός, αλλά κάτι εντελώς αντίθετο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ