Πέρυσι, προκάλεσε αίσθηση στο Βέλγιο η απόφαση για αύξηση κατά ένα εκατομμύριο ευρώ των απολαβών που παίρνει ο πρόεδρος της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Belgacom. Στην Ολλανδία, ο πρόεδρος της ABN Amro κέρδισε 28,2 εκατομμύρια ευρώ όταν η τράπεζά του εξαγοράστηκε από τη Royal Bank of Scotland.
Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατήγγειλαν τις «σκανδαλώδεις» μισθολογικές αυξήσεις που αποφασίζουν για τον εαυτό τους ορισμένοι διευθυντές επιχειρήσεων και δεσμεύτηκαν να εξετάσουν τρόπους καταπολέμησης των «εξωφρενικών συμπεριφορών», όπως της χαρακτήρισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup.
Στο στόχαστρο της Ευρώπης είναι τα μπόνους και τα πριμ. «Κινδυνεύουμε να χάσουμε την κατανόηση των πολιτών», δήλωσε ο Γιούνκερ, εξηγώντας ότι δεν είναι δυνατόν να ζητείται συγκράτηση των μισθών και ταυτοχρόνως να παρατηρούνται τέτοιες αυξήσεις στις αποδοχές των μάνατζερ. Κι αυτό, σε μια στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών πετούν στα ύψη, ενώ η αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων μειώνεται συνεχώς.
«Είναι απαράδεκτο ορισμένοι διευθυντές επιχειρήσεων να απολαμβάνουν προνομίων τα οποία δεν συμβαδίζουν με την απόδοση των επιχειρήσεών τους», δήλωσε ο Γιούνκερ.
Η κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί προϊόν πιέσεων και της Γερμανίας. Οταν έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Πόρσε Βέντελιν Βίντεκινγκ «έβαλε στην τσέπη» πέρυσι 60 εκατομμύρια ευρώ, η καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε να αντιμετωπιστούν αυτές οι καταχρήσεις.
Ποια είναι όμως τα περιθώρια δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης;
Το 2004, η Κομισιόν είχε υιοθετήσει μια πρόταση που θέτει κριτήρια καλής διαχείρισης και διαφάνειας. Αλλά αυτό δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Τώρα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλει να θεσπιστεί η φορολόγηση των πριμ, τα οποία μέχρι τώρα περνούν στα γενικά έξοδα και δεν φορολογούνται. Η Ολλανδία έχει ήδη ψηφίσει σχετικό νόμο: από τον Ιανουάριο του 2009, τα πριμ και τα μπόνους θα φορολογούνται κατά 30% για όσους έχουν ετήσιες απολαβές άνω των 500.000 ευρώ, ενώ το πριμ δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 100% του μισθού.
Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει εξουσίες στο ζήτημα της άμεσης φορολόγησης των ατόμων. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει τις χώρες που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ να υπογράψουν μια φορολογική συνθήκη στα πρότυπα της συνθήκης του Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων. Μπορούν επίσης να αποφασίσουν μια κοινή δράση. Προς το παρόν, πάντως, δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο. Οι 15 χώρες του Eurogroup δεσμεύτηκαν απλώς να ενημερώσουν την Επιτροπή για το τι κάνουν ή προτίθενται να κάνουν προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τις απολαβές των μάνατζερ. Η Επιτροπή θα αποφασίσει στη συνέχεια συγκεκριμένα μέτρα.
Πηγές: Daily Telegraph, Liberation, ΑΠΕ-ΜΠΕ