Κόσμος
Κυριακή, 25 Μαΐου 2008 02:52

Κίνα: Φόβοι για 80.000 νεκρούς

Σε 60.000 ανέρχονται οι νεκροί από το σεισμό σε όλες τις πληγείσες περιοχές στη νοτιοδυτική Κίνα, ενώ ενδέχεται να ξεπεράσει τις 80.000, τόνισε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο.

Σε 60.000 ανέρχονται οι νεκροί από το σεισμό σε όλες τις πληγείσες περιοχές στη νοτιοδυτική Κίνα, ενώ ενδέχεται να ξεπεράσει τις 80.000, τόνισε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο. Ο Κινέζος πρωθυπουργός επισκέφθηκε μαζί με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν την επαρχία Σιτσουάν και στην πόλη Γινγκσιού που ήταν το επίκεντρο του σεισμού.

Ο προηγούμενος απολογισμός που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή έκανε λόγο για 55.740 νεκρούς και 24.960 αγνοούμενους, κυρίως στην επαρχία Σιτσουάν. Παράλληλα οι κινεζικές αρχές εκτιμούν στα 5,2 εκατομμύρια τους άστεγους.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν μετέβη αεροπορικώς στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας για διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, στο επίκεντρο του σεισμού που έπληξε το νότιο τμήμα της χώρας, την έκταση της καταστροφής.

Το Σάββατο το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ο βασικός σιδηροδρομικός άξονας που συνδέει την πρωτεύουσα της πληγείσας επαρχίας Σετσουάν, Τσένγκντου, με την πόλη Μπάοτζι στην κεντρική Κίνα επαναλειτουργεί, 300 ώρες μετά το σεισμό, επιτρέποντας τη διαμετακομιδή αγαθών που οι κάτοικοι της περιοχής χρειάζονται απελπισμένα.

Ο Μπαν έφθασε το Σάββατο στην Κίνα από τη Μιανμάρ όπου μία ημέρα νωρίτερα ανακοίνωσε ότι μετά από συνομιλίες με το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας, η χούντα αποδέχθηκε την είσοδο ξένων συνεργείων οργανώσεων αρωγής μετά από το καταστροφικό πλήγμα του κυκλώνα Ναργκίς. Αντίθετα με την Μιανμάρ, η Κίνα δέχθηκε αμέσως την ξένη βοήθεια που της προσφέρθηκε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Νέα του Πεκίνου, περίπου 9.000 δάσκαλοι και μαθητές ήταν μεταξύ των νεκρών του σεισμού-αριθμός που αποτελεί το 12% του συνόλου και εξόργισε πολλούς πολίτες που είδαν σχολικά κτήρια να γίνονται συντρίμμια ενώ τα πλαϊνά τους παρέμεναν σχεδόν άθικτα. Στέλεχος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι η "η ποιότητα δόμησης των σχολικών κτηρίων θα ερευνηθεί κι αν διαπιστωθούν παραβάσεις, θα υπάρξουν αυστηρές τιμωρίες".

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα χρειαστούν τρία χρόνια για να αναδομηθεί η επαρχία. Ωστόσο, πρώτιστο μέλημά της είναι η αποφυγή των κινδύνων των επιδημιών και των πλημμυρών από πολλά φράγματα τα οποία έχουν υποστεί δομικές ζημιές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters