Κόσμος
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2000 18:13

Πολύ κοντά στην αμερικανική προεδρία ο Τζορζ Μπους

Ενα βήμα από το Λευκό Οίκο είναι πλέον ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Τζορτζ Μπους, μετά τη σημερινή απόφαση του Αλ Γκορ να ζητήσει από την επιτροπή επανακαταμέτρησης των ψήφων να αναστείλει τις εργασίες της.

Η απόφαση του Γκορ ελήφθη μετά τη σημερινή ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να κηρύξει αντισυνταγματική την επανακαταμέτρηση των αμφισβητούμενων ψήφων στην πολιτεία της Φλόριντα. Οπως αναφέρουν ξένα ειδησεογρφικά πρακτορεία, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία μετά την ευνοϊκή για τον Τζορτζ Μπους απόφαση του Δικαστηρίου δέχθηκε πιέσεις, προκειμένου να εγκαταλείψει το δικαστικό αγώνα για την επαναλήψη της καταμέτρησης των αμφισβητούμενων ψήφων. Ο Αλ Γκορ, πάντως, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Ουίλιαμ Ντέιλι, θα αναφερθεί αναλυτικά στους λόγους που τον οδήγησαν σ΄αυτή την πρωτοβουλία σε διάγγελμα που θα απευθύνει προς τον αμερικανικό λαό τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Ο Τζορτζ Μπους, από την πλευρά του, φτάνοντας στο Οστιν, πρωτεύουσα του Τέξας, όταν ρωτήθηκε για το αν θα κάνει σύντομα δηλώσεις, είπε: «Το ελπίζω, θα δούμε». Ο σύμβουλος του ρεπουμπλικάνου υποψήφιου, Γκόρντον Τζόρντο, δήλωσε, πάντως, ότι ο Τζορτζ Μπους είναι ικανοποιημένος από την απόφαση του δικαστηρίου και σκοπεύει να προβεί σε δηλώσεις μετά το διάγγελμα του Γκορ.