Πολιτική
Παρασκευή, 30 Μαΐου 2008 11:54

K. Kαραμανλής: Ο νόμος πλαίσιο θα εφαρμοστεί στο ακέραιο

«Ο νόμος πλαίσιο θα εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί στο ακέραιο», διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις της κ. Αλέκας Παπαρήγα και του κ. Αλέκου Αλαβάνου.

«Ο νόμος πλαίσιο θα εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί στο ακέραιο», διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις της κ. Αλέκας Παπαρήγα και του κ. Αλέκου Αλαβάνου.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα πρόσφατα βίαια επεισόδια στους χώρους των πανεπιστημίου και έκανε λόγο για ακραίες μικροομάδες που δυναμιτίζουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΝ:

»Το Κομμουνιστικό Κόμμα βρίσκεται σε άλλη ιδεολογική και πολιτική αφετηρία. Και θέλω, από την αρχή, να υπογραμμίσω ότι είναι εμφανής η διαφοροποίησή του από τα ακραία μικροσύνολα, που επιδιώκουν να καταλύσουν τη δημοκρατία στα Πανεπιστήμια και να απαξιώσουν τα Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν κρύβεται, δεν μεταμορφώνεται, δεν δραπετεύει, όπως κάνουν άλλοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του ΣΥΝ.

Μάλιστα, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της ερώτησης του Συνασπισμού, μίλησε για έμμεση προαναγγελία εμπρηστικών καταστάσεων στα Πανεπιστήμια και απόπειρα να αποδοθούν, προκαταβολικά, σε κυβερνητικές δηλώσεις, καθώς και για απόπειρα διαστρέβλωσης των πραγμάτων, σε βάρος της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι όλοι πρέπει «να τοποθετηθούμε απέναντι στη βιαιότητα των λίγων, όχι με μισόλογα και δικαιολογίες» και πρόσθεσε ότι κάποιοι ενθαρρύνουν ακραίες μειοψηφίες.

«Εργαστήκαμε και εργαζόμαστε ώστε να γίνει το δημόσιο Πανεπιστήμιο πραγματικά αυτοδιοικούμενο και να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα του επιτρέψουν να ανήκει στο ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε:

«Διαφωνούμε πλήρως και θεωρούμε αδιανόητο να χαρακτηρίζεται η αξιολόγηση "μέτρο αντιδραστικό". Διαφωνούμε πλήρως και θεωρούμε αδιανόητο να λέγεται ότι η Πολιτεία εκβιάζει για την εφαρμογή των νόμων». «Η Πολιτεία υποχρεούται να εφαρμόζει τους νόμους», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, απαντώντας στα όσα ανέφερε η γ.γ. του ΚΚΕ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/30/1518999.htm .

«Πιστεύουμε στις δημιουργικές δυνάμεις του Δημόσιου Πανεπιστημίου -συνέχισε ο κ. Καραμανλής- εδραιώνουμε τη δημοκρατία με την καθολική συμμετοχή στις εκλογές για τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους των ΤΕΙ. Εγινε νόμος του κράτους η αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου».

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 16, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως η αναθεώρησή του θα προστάτευε τη συγκεκριμένη διάταξη από το ενδεχόμενο να βρεθεί απέναντι στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, δινοντας παράλληλα στη χώρα μας τη δυνατότητα να προσδιορίζει έγκαιρα το θεσμικό περιβάλλον. Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε πως η παράλληλη λειτουργία -κάτω από θεσμικά προκαθορισμένους όρους- τόσο του Μη Κρατικού, Μη Κερδοσκοπικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, όσο και του Δημόσιου Πανεπιστημίου, κινητοποιεί και απελευθερώνει τις υγιείς, τις αξιόλογες δυνάμεις του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, εξετάζεται η δυνατότητα να αξιοποιηθούν όλα τα θεσμικά περιθώρια του άρθρου 16, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου, «για να απελευθερώσουμε τη δύναμη της Παιδείας, την οποία οι θιασώτες της ισοπέδωσης προσπαθούν να ανακόψουν», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Τα περιθώρια αυτά υπάρχουν και έχουν εντοπιστεί, εδώ και πολύ καιρό, και από προηγούμενες κυβερνήσεις», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:

«Ας μην κατασκευάζονται, λοιπόν, ισχυρισμοί ότι, δήθεν, θα πάμε πέρα από τα όρια του Συντάγματος. Σκιές ας μην προσπαθεί να δημιουργήσει κανένας....». «Μαθήματα σεβασμού των νόμων, μαθήματα συνταγματικότητας δεν έχει ανάγκη αυτή η κυβέρνηση. ¶λλοι είναι εκείνοι που υπερασπίζονται, υποκινούν ή καλύπτουν ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής, σε βάρος της εφαρμογής των νόμων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.