Κόσμος
Παρασκευή, 30 Μαΐου 2008 21:31

Συμφώνησαν 111, πλην των τριών μεγάλων

H συνθήκη για την απαγόρευση των βομβών διασποράς υιοθετήθηκε σήμερα επισήμως και από τις 111 χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη του Δουβλίνου.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε στη συμφωνία -οι ΗΠΑ δεν αποτελούν συμβαλλόμενο μέρος της- επισημαίνοντας ότι "έχουν διαφωνίες τακτικής".

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Στάνζελ, δηλώνει ότι "οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις όχι μόνο των βομβών διασποράς, αλλά και κάθε είδους πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται σε καιρό πολέμου", ενώ χαρακτηρίζει την ανάγκη να αποφεύγονται τα θύματα μεταξύ των άμαχων πληθυσμών ως "ηθική υποχρέωση" και υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ "ξόδεψαν από το 1993 περισσότερα από 1,2 δις δολάρια για να καθαρίσουν τις εμπόλεμες περιοχές και τις περιοχές συγκρούσεων, ώστε να τις καταστήσουν ασφαλείς για τους πολίτες".

"Είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε σε αυτό το πρόβλημα, αλλά έχουμε κάποιες διαφωνίες σε ό,τι αφορά την επιλογή της συγκυρίας και της τακτικής που πρέπει να ακολουθήσουμε στην προσπάθεια μας να το επιλύσουμε", καταλήγει ωστόσο η ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίζει τη φύση των αμερικανικών διαφωνιών.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κάσεϊ, δήλωσε ότι η συμφωνία "δεν θα αλλάξει τίποτα" για τις ΗΠΑ.

"Τίποτα από όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες δεν άλλαξε τη στάση μας. Εμπειρογνώμονες της αμερικανικής κυβέρνησης θα εξετάσουν το κείμενο της συμφωνίας για να δουν κατά πόσον θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα συντονισμού του αμερικανικού στρατού με άλλους στρατούς, ή άλλα αμερικανικά συμφέροντα".

Ερωτηθείς σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μία τέτοια στάση στην εικόνα των ΗΠΑ, ο Κάσεϊ απάντησε ότι "ο κόσμος θα βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του".(LE MONDE, AFP)

Το δυστύχημα για τους ουασινγκτόνιους Τιτάνες είναι πως έχουμε γίνει σοφότεροι και επιφυλακτικότεροι, μετά τον καταιονισμό των ψευδολογιών και της υποκρισίας. Και για να μην είμαστε άδικοι, στη διάσκεψη δεν μετείχαν οι άλλες δύο μεγάλες χώρες παραγωγοί, Ρωσία και Κίνα.