Τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τα προβλήματα στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, πρότειναν οι πρυτάνεις όλων των ιδρυμάτων της χώρας σε κοινή συνέντευξή τους, στο Ζάππειο Μέγαρο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στα ιδρύματα, τα κόμματα και την κυβέρνηση.
Τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τα προβλήματα στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, πρότειναν οι πρυτάνεις όλων των ιδρυμάτων της χώρας σε κοινή συνέντευξή τους, στο Ζάππειο Μέγαρο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στα ιδρύματα, τα κόμματα και την κυβέρνηση.
«Πρέπει να γίνει προσπάθεια, ώστε οι λίγοι να αντιληφθούν το κακό που κάνανε. Η βία φέρνει βία, η πρόληψη και ο σχεδιασμός των κατάλληλων δράσεων είναι απαραίτητα. Χρειάζεται αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στα πανεπιστήμια, στα κόμματα και την κυβέρνηση. Τα πανεπιστήμια και οι πρυτανικές αρχές δεν πολιτεύονται. Από τη Βουλή θα προέλθει η λύση», τόνισε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Χρ. Κίτας, εκφράζοντας την αγωνία των πρυτάνεων για την επικρατούσα κατάσταση στα πανεπιστήμια εξέφρασαν οι, και κάλεσαν την πολιτεία να προχωρήσει σε σύσταση διακομματικής επιτροπής, η οποία θα δώσει λύσεις στα προβλήματα.
«¶λλες χώρες σχεδιάζουν το μέλλον και εμείς εδώ ασχολούμαστε με τα αυτονόητα», σχολίασε ο κ. Κίτας και κάλεσε την Πολιτεία «να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και σύντομα να προχωρήσει τη διακομματική συναίνεση, μέσω της Βουλής».
Όσον αφορά το νόμο-πλαίσιο, ο πρύτανης αναγνώρισε ότι έχει πολλά θετικά σημεία, όπως είναι ο προγραμματισμός των δράσεων και η καθολική ψηφοφορία στις πρυτανικές εκλογές, ωστόσο επεσήμανε πως υπάρχουν και σημεία δυσλειτουργίας. «Γι αυτό –τόνισε- χρειάζεται ένα λιτό νομοθετικό πλαίσιο και από κει και πέρα τα ίδια τα πανεπιστήμια να προχωρήσουν στην κατάρτιση των εσωτερικών κανονισμών τους».
«Είναι εξαιρετικά δύσκολη η συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε. Αν δεν αντιληφθούν, η κυβέρνηση και τα κόμματα, την κατάσταση, θα εισέλθουμε σε παρατεταμένη κρίση. Συνθλιβόμαστε ανάμεσα στις μειοψηφίες, που συμβάλλουν εναντίον του νόμου, οδηγώντας τα πανεπιστήμια στην παράλυση. Δεν είμαστε εδώ για να κατηγορήσουμε κανένα, δεν μπορούμε, όμως, να μην επισημάνουμε τα προβλήματα», κατέληξε ο κ. Κίτας.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, αναφερόμενος στα επεισόδια στα πανεπιστήμια έκανε λόγο για απειροελάχιστες μειοψηφίες που δεν είναι σε θέση (κάτι που όπως είπε, αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη) να ανατρέψουν αυτό που θέλει η πλειοψηφία, δηλαδή την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων, την επικράτηση της ελευθερίας και της Δημοκρατίας, την εφαρμογή της καθολικής ψηφοφορίας.
Όπως σημείωσε, στα 15 από τα 17 ΑΕΙ εφαρμόστηκε η καθολική ψηφοφορία και αναφερόμενος στο περιστατικό ομηρίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, παρατήρησε πως τέτοιες πρακτικές αντιβαίνουν κάθε έννοια Δημοκρατίας, Ελευθερίας και Πολιτισμού.
«Εμείς τέτοιες ενέργειες τις καταδικάζουμε απερίφραστα και είναι καθήκον κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη να καταδικάσει εξίσου ξεκάθαρα, χωρίς "ναι μεν αλλά" τέτοιες ενέργειες»,τόνισε, ενώ σε ερώτηση αν θα υπάρξουν κυρώσεις είπε πως αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης.
«Παρά τις βιαιοπραγίες και την αχαρακτήριστη συμπεριφορά μικρής ομάδας που προσπάθησε με αήθη τρόπο να επιβάλει στο εκλεγμένο όργανο του πανεπιστημίου να πάρει πίσω απόφασή του η οποία προέρχεται από το νόμο, αυτό δεν έγινε. Οι λίγοι δεν βρήκαν καμία συμπαράσταση από τους πολλούς. Αυτοί οι λίγοι απομονώθηκαν», υπογράμμισε ο κ. Αντώναρος.