Κόσμος
Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2008 18:14

Independent: Μυστικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράκ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Independent, οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με τις ιρακινές αρχές μυστική συμφωνία που θα επιτρέπει τη διαρκή κατοχή του Ιράκ από τον αμερικανικό στρατό, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Independent, οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με τις ιρακινές αρχές μυστική συμφωνία που θα επιτρέπει τη διαρκή κατοχή του Ιράκ από τον αμερικανικό στρατό, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Οι όροι της επικείμενης συμφωνίας, λεπτομέρειες της οποίας διέρρευσαν στην Independent, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μια εκρηκτική πολιτική κατάσταση στο Ιράκ, δεδομένου ότι προβλέπουν τη διατήρηση μόνιμων βάσεων του αμερικανικού στρατού στη χώρα αυτή, τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων, τη σύλληψη Ιρακινών και την ασυλία των Αμερικανών έναντι της ιρακινής νομοθεσίας.

Η συμφωνία απειλεί να προκαλέσει πολιτική κρίση και στις ΗΠΑ, καθώς ο Πρόεδρος Μπους φέρεται ότι επιθυμεί να την προωθήσει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, υπονομεύοντας τη δέσμευση του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Μπ. Ομπάμα, ότι θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα μόλις εκλεγεί Πρόεδρος.

Το Ιράν και άλλες αραβικές χώρες έχουν καταδικάσει τη συμφωνία ως προσπάθεια των Αμερικανών να κυριαρχήσουν εσαεί στην περιοχή.

Πολλοί εκτιμούν ότι ο Ιρακινός πρωθυπουργός αντιτίθεται στους όρους της νέας συμφωνίας, γνωρίζει όμως ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί να διατηρηθεί στην εξουσία χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ.