Πολιτική
Κυριακή, 08 Ιουνίου 2008 20:50

ΓΓΠΠ: Κατέρρευσαν αρκετά σπίτια, κυρίως εγκαταλελειμμένα

Αρκετά είναι τα σπίτια που κατέρρευσαν, τα περισσότερρα εγκαταλελειμμένα από την Πάτρα έως τον Πύργο, λόγω του ισχυρού σεισμού 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στην Ανδραβίδα το μεσήμερι, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αρκετά είναι τα σπίτια που κατέρρευσαν, τα περισσότερρα εγκαταλελειμμένα από την Πάτρα έως τον Πύργο, λόγω του ισχυρού σεισμού 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στην Ανδραβίδα το μεσήμερι, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αρκετά άτομα απεγκλωβίστηκαν από ασανσέρ και πέντε από σπίτια όπου είχαν φρακάρει οι πόρτες.

Οι περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί οι μεγαλύτερες ζημιές βρίσκονται στους σε δήμους των νομών Αχαΐας και Ηλείας, και ειδικότερα στους δήμους της Γαστούνης, της Βάρδας, του Νησιού, της Πηνίας, της Ωλένης, του Κάστρου, του Βαρθολομιού, της Φώσταινας και της Κάτω Αχαΐας.

Επίσης, σε υπαίθριους χώρους παραμένουν οι περισσότεροι κάτοικοι των δήμων Δύμης, Μόβρης και Λαρισσού της δυτικής Αχαΐας, περιοχές, όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, φαίνεται να έχουν πληγεί περισσότερο, ενώ ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις για φιλοξενία των κατοίκων σε ξενοδοχεία της περιοχής. Επίσης, έχουν γίνει αναφορές για καταρρεύσεις σπιτιών, καθώς και ζημιές σε αλλά σπίτια και κτίσματα στους δήμους Ωλενίας και Φαρρών.

Εν τω μεταξύ, έχουν διακοπεί τα δρομολόγια του ΟΣΕ από Πάτρα - Πύργο και αντίστροφα, λόγω ζημιάς στις ράγες στο ύψος της Κάτω Αχαΐας.

Στην Πάτρα, δειλά - δειλά οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους για να προμηθευθούν τα αναγκαία, προκειμένου οι περισσότεροι να διανυκτερεύσουν εκτός των σπιτιών τους. Σχετικά με τις ζημιές, έχουν αναφερθεί κυρίως ρωγμές και πτώσεις σοβάδων, ενώ οι ένοικοι αναμένουν τους μηχανικούς για τον απαραίτητο έλεγχο. Επίσης, πτώσεις σοβάδων καταγράφηκαν από κλιμάκιο της νομαρχίας στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο ο «¶γιος Ανδρέας», χωρίς όμως να διαπιστώνεται πρόβλημα με το κτίριο.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, οι στρατεύσιμοι της 2008Β ΕΣΣΟ που προέρχονται από τους πληγέντες από το σεισμό νομούς Αχαΐας και Ηλείας που επρόκειτο να καταταγούν αύριο στο Πολεμικό Ναυτικό, τελικά καλούνται να παρουσιαστούν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Παλάσκας (ΚΕΠΑΛ) την Τρίτη 17 Ιουνίου.

Επίσης, με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, θα χορηγηθεί επταήμερη άδεια στο προσωπικό, μόνιμο και έφεδρο, που προέρχεται από τους πληγέντες νομούς.

Το ΓΕΕΘΑ βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αποστείλει σκηνές και κουβέρτες, εφόσον ζητηθεί, όπου χρειαστεί.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ