Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν πέτυχε μια «ρηχή» και «επονείδιστη» νίκη μετά την έγκριση, με ισχνή πλειοψηφία, του σχεδίου νόμου που προβλέπει την κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία επί έξι εβδομάδες χωρίς απαγγελία κατηγοριών από τη βουλή, γράφει ο βρετανικός Τύπος σήμερα Πέμπτη.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν πέτυχε μια «ρηχή» και «επονείδιστη» νίκη μετά την έγκριση, με ισχνή πλειοψηφία, του σχεδίου νόμου που προβλέπει την κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία επί έξι εβδομάδες χωρίς απαγγελία κατηγοριών από τη βουλή, γράφει ο βρετανικός Τύπος σήμερα Πέμπτη.
Η κυβέρνηση κατάφερε να βγει αλώβητη από την εξέγερση 36 βουλευτών του Εργατικού κόμματος και πέτυχε την έγκριση της πρότασής της με περιθώριο μόλις εννέα ψήφων, ενώ οργίαζαν οι φήμες περί του ότι είχε υπάρξει συμφωνία με το μεγαλύτερο προτεσταντικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας για να επιτευχθεί ο στόχος του Μπράουν.
«Χθες βράδυ ο Γκόρντον Μπράουν αντιμετώπισε μια προσωπική ταπείνωση όσον αφορά το σχέδιό του να επεκτείνει την κράτηση δίχως απαγγελία κατηγοριών», ανέφερε η εφημερίδα «The Times» στο κύριο άρθρο της. «Σε μα προσπάθεια να αποφύγει την μοίρα του, ταπείνωσε το Ουέστμινστερ».
Η κεντροδεξιά εφημερίδα έγραψε ότι η ψηφοφορία απέβη υπέρ του Μπράουν «μέσω του εκφοβισμού των βουλευτών για ένα θέμα που θα έπρεπε να τεθεί σε ψήφο κατά συνείδηση και με ελάχιστα συγκεκαλυμμένη δωροδοκία όταν ο εκφοβισμός δε λειτούργησε».
«Η ρηχή αυτή νίκη θα του εξασφαλίσει χρόνο... αλλά με λυπηρό και περαιτέρω κόστος για το κύρος του κοινοβουλίου», ανέφεραν οι «Times».
Σε παρόμοιο τόνο η συντηρητική «Daily Telegraph» διερωτήθηκε γιατί εάν ο Μπράουν διατήρησε τη θέση του μετά από εβδομάδες επικρίσεων για την αναποφασιστικότητά του, η νίκη του μοιάζει «τόσο πολύ με ήττα;».
«Ο κ. Μπράουν κέρδισε, αλλά οι αναφορές περί του ότι εκλιπαρούσε βουλευτές για τις ψήφους τους και ότι προέβη σε υποχωρήσεις... ελάχιστα συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξουσίας του», γράφει η «Telegraph». «Όλοι συμφωνούν ότι η εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής είναι ζωτικά σημαντική - πολύ σημαντική για να αντιμετωπίζεται σαν πολιτικό ποδόσφαιρο με αυτό τον τρόπο».
Ακόμη και η συνήθως φίλα προσκείμενη στον Μπράουν «Daily Mirror» εμφανίσθηκε να τον επικρίνει με σφοδρότητα, σημειώνοντας ότι «το να κλειδώνουμε υπόπτους για έξι εβδομάδες είναι πιθανό ότι θα αποδειχθεί καταστροφικά αντιπαραγωγικό». Η εφημερίδα έγραψε πως «ο πρωθυπουργός χρειάζεται να επικεντρωθεί σε ένα μεγάλο κατάλογο συγκεκριμένων ζητημάτων που πραγματικά απασχολούν το λαό, όπως τα καύσιμα και οι τιμές των καυσίμων», τόνισε η Mirror.
Για την «Independent», αν και ο Μπράουν πιστεύει ότι «εξασφάλισε μια λίγο μεγαλύτερη παραμονή στην πρωθυπουργία», το μικρό περιθώριο της νίκης του και οι παραχωρήσεις στις οποίες προέβη «εξέθεσαν την αδυναμία του».
Μόνο η ταμπλόιντ «The Sun» εμφανίστηκε να εγκρίνει την πορεία που ακολούθησε ο Μπράουν, περιγράφοντάς τον ως έναν ηγέτη που «δίνει την μάχη εναντίον του εξτρεμισμού εν μέσω επιθετικής κριτικής και προβλέψεων περί καταστροφής».
Η κεντροαριστερή «Guardian», συνοψίζοντας, έγραψε ότι ο Μπράουν κέρδισε την μάχη για το νόμο, αλλά έχασε σε επίπεδο πολιτικής επιχειρηματολογίας και συρρίκνωσε την πλειοψηφία του. «Ο πρωθυπουργός δεν κέρδισε χθες βράδυ διότι έπεισε το κοινοβούλιο αλλά λόγω παρασκηνιακών συμφωνιών», έγραψε, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «ήθελε να εμφανισθεί ισχυρή αλλά αποδείχθηκε πολύ αδύναμη».