Πολιτική
Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2008 12:54

Κ. Παπούλιας: Χρέος μας η προστασία του διαλόγου στη ΝΑ Ευρώπη

«Συναντιόμαστε στην Αθήνα για να στείλουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο: Το μήνυμα της ειρηνικής συμβίωσης, του σεβασμού της διαφορετικότητας και του γόνιμου διαλόγου», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής Αρχηγών Κρατών Ν.Α. Ευρώπης.

«Συναντιόμαστε στην Αθήνα για να στείλουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα, όχι μόνο στους λαούς μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο: Το μήνυμα της ειρηνικής συμβίωσης, του σεβασμού της διαφορετικότητας και του γόνιμου διαλόγου. Ότι μόνο μέσα από τον ισότιμο δημοκρατικό διάλογο σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους και τις επιδιώξεις, τα όνειρα και τις επιθυμίες των λαών μας: Ανάπτυξη, σταθερότητα, ειρήνη, πρόοδο και ευημερία».

Τα παραπάνω τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής Αρχηγών Κρατών Ν.Α. Ευρώπης, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία του διαλόγου ανάμεσα στους πολιτισμούς των λαών της περιοχής των Βαλκανίων.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της Συνόδου, ο κ. Παπούλιας ανέφερε πως η Σύνοδος των Αθηνών δίνει έμφαση στην κοινή αντίληψη ότι ο πολιτισμός αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο -όπως είπε- «έχουμε την υποχρέωση να προστατεύσουμε, να διατηρήσουμε και να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές».

Όπως διευκρίνισε, οι «Διαπολιτισμικές Συναντήσεις σε Θαλάσσιες, Ποτάμιες και Λιμναίες Διαδρομές στη Ν.Α. Ευρώπη» επικεντρώνονται στον ξεχωριστό ρόλο του υδάτινου στοιχείου ως διαχρονικού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των λαών της περιοχής, αλλά και ως ενός καθοριστικού στοιχείου επαφής των πολιτισμών των χωρών της ΝΑ Ευρώπης».

«Η πρωτοβουλία της Ελλάδας, που έγινε δεκτή, ήδη από την συνάντηση της Βάρνας το 2005, στοχεύει στην ανάδειξη αυτής της αέναης διαπολιτισμικής επικοινωνίας μέσω του νερού. Για να αποκαλυφθεί αυτός ο πλούτος -τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- σας καλώ σε μία γόνιμη συνεργασία, όπου μέσα από μία συστηματική χαρτογράφηση των υδάτινων ιστορικών διαδρομών θα "αναδυθεί" αυτή η κληρονομιά που -όπως επεσήμανε ο κ. Παπούλιας- δεν αφορά μόνο τα πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία, αλλά και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων».

«Η σημερινή συνάντηση φιλοδοξεί να προσθέσει ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των κοινών προσπαθειών των κρατών της Ν. Α. Ευρώπης για τη δημιουργία στενότερων σχέσεων και ανταλλαγών, όχι μόνο πολιτιστικών, αλλά σε όλα τα επίπεδα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.