Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση επί των προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα. Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε αναγκαίο το δημοψήφισμα, καθώς, όπως ανέφερε, η ΕΕ χρειάζεται ενίσχυση της πολιτικής νομιμοποίησής της, μετά τα τραύματα που υπέστη κατά τα σχετικά δημοψηφίσματα στην Ευρώπη.
Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση επί των προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας στην Ολομέλεια της Βουλής, από την οποία απουσιάζει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε αναγκαίο το δημοψήφισμα, καθώς, όπως ανέφερε, η ΕΕ χρειάζεται ενίσχυση της πολιτικής νομιμοποίησής της, μετά τα τραύματα που υπέστη κατά τα σχετικά δημοψηφίσματα στην Ευρώπη. Παράλληλα επέκρινε την κυβέρνηση γιατί, όπως υποστήριξε, ακολούθησε την πεπατημένη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, «να επιλέξουν τις κλειστές θύρες, χωρίς καμία αυτοκριτική για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα, αντί να στραφούν προς τους ίδιους τους λαούς».
Αναφερόμενη στην απόφαση των υπουργών Απασχόλησης για τη δυνατότητα παράτασης των του χρόνου εργασίας στις 65 ώρες επισήμανε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες διαπιστώνουν μια «ανισορροπία όσον αφορά το κοινωνικό σκέλος της πολιτικής της ΕΕ». «Το ΠΑΣΟΚ, στήριξε τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, ως πεδίο ουσιαστικής πολιτικοποίησης των διαδικασιών της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ως πρόοδο σε σχέση με τη Συνθήκη της Νίκαιας. Αυτό όμως, δεν μπορεί να γίνει ερήμην των πολιτών» ανέφερε.
Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας απάντησε πως το κυβερνών κόμμα δεν φοβάται το λαό, προσθέτοντας πως είναι νωπή η εντολή του λαού στη ΝΔ να κυβερνήσει τη χώρα για δεύτερη τετραετία. Ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε σοκ για την ΕΕ το «όχι» των Ιρλανδών στη συνθήκη της Λισαβόνας, σημειώνοντας πως το όλο εγχείρημα βαδίζει πλέον εν αμφιβόλω.
Παράλληλα, διατύπωσε επικρίσεις για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα, λέγοντας πως εμφανίζει το παράδοξο να έχει δώσει θετική ψήφο στη Βουλή για τη συνθήκη, και ακολούθως να προτείνει δημοψήφισμα στο λαό. Ζητάτε δημοψήφισμα ζητώντας τι, αναρωτήθηκε ο κ. Γκιουλέκας: «Προφανώς υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για πολλά μείζονος σημασίας ζητήματα, και όπως αποδείχθηκε, και για το θέμα της διενέργειας ή μη δημοψηφίσματος για τη συνθήκη της Λισαβόνας».
Ο Αντώνης Σκυλλάκος από το ΚΚΕ χαιρέτισε «το μεγάλο όχι του ιρλανδικού λαού» εκφράζοντας την άποψη πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία, συνιστά «πράξη αντίθεσης και ανυπακοής, προς στην κατεύθυνση που κι εμείς υποστηρίζουμε».
Επίσης, αμφισβήτησε τις «καλές προθέσεις του ΠΑΣΟΚ», σημειώνοντας πως «τόσα χρόνια αρνείτο το δημοψήφισμα και τώρα ακολουθεί άλλη τακτική, προκειμένου να δείξει ότι είναι πιο δημοκρατικό κόμμα από τη ΝΔ. Θέλει το λαό να ψηφίσει «ναι», ώστε να γίνει συνένοχος των πολιτικών που θα έρθουν σε βάρος του».
Από τα πυρά του δεν ξέφυγε και ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο ανέφερε πως «καλώς είναι ενάντιος στη Συνθήκη, αλλά από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον ο ΣΥΝ, όπως είπε, εμμένει στην άποψη υπέρ της ολοκλήρωσης της Ε.Ε. «Λέει βεβαίως ότι θέλει μια άλλη, φιλολαϊκή Ε.Ε., αλλά, μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο με τους υπάρχοντες συσχετισμούς; Η θέση του υπονομεύει τον αγώνα, ακόμα και για τις συνέπειες της Ευρωσυνθήκης» πρόσθεσε.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας έκανε λόγο για τάση ανάδειξης ως κυρίαρχου ενός πολιτικού πλαισίου πεφωτισμένης δεσποτείας, που εκφράζει φοβία στη συμμετοχή των πολιτών.
Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο εισηγητής του Θανάσης Πλεύρης σημείωσε ότι η ανάγκη για την ενωμένη Ευρώπη δεν ήταν λαϊκό αίτημα αλλά απόφαση των μεταπολεμικών ηγετών και οι σημερινές φυγόκεντρες δυνάμεις αναπτύσσονται επειδή δεν υπάρχει η επιθυμητή οικονομική ανάπτυξη. Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ακόμη πως το κόμμα του δεν είναι κατά της ΕΕ αλλά υπέρ της προσέγγισης των ευρωπαϊκών εθνών και όχι των πολυεθνικών.
Καταλήγοντας υποστήριξε πως τη θέση της ΝΔ να μη γίνει δημοψήφισμα την αντιλαμβάνεται μόνο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο πρόσωπο του οποίου, η κυβέρνηση βρήκε «στρατηγικό σύμμαχο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ