Πολιτική
Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008 21:44

Σ. Χατζηγάκης: Αντίθετο προς το Σύνταγμα το αίτημα για δημοψήφισμα

Τη θέση πως το αίτημα της αντιπολίτευση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα που, όπως είπε, επιτρέπει δημοψηφίσματα μόνον για «σοβαρά κοινωνικά ζητήματα», εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης.

Τη θέση πως το αίτημα της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα που, όπως είπε, επιτρέπει δημοψηφίσματα μόνον για «σοβαρά κοινωνικά ζητήματα», εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης.

«Ένα δημοψήφισμα, θα αποτελούσε έναν διπλό εμπαιγμό. Θα συνιστούσε τον ευτελισμό του Κοινοβουλίου ως εκπροσώπου της λαϊκής κυριαρχίας, όταν μάλιστα έχει προηγηθεί η κύρωση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης με συντριπτική πλειοψηφία απ’ τη Βουλή. Σε περίπτωση του «όχι» θα μας δέσμευαν οι διατάξεις της προσχώρησης στην ΕΟΚ και του Μάαστριχτ» πρόσθεσε.

Υποστήριξε ακόμη πως τα θέματα που θίγει η Συνθήκη δεν είναι δυνατόν να κωδικοποιηθούν σε ένα «ναι» ή ένα «όχι» και η επιλογή του ευρωπαϊκού μέλλοντος για την Ελλάδα είναι «κατάδηλης σημασίας», ώστε να μην αφεθεί στο έλεος μιας συγκυρίας - υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Η πρόταση δε, για το δημοψήφισμα, «ισοδυναμεί με δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε.».

Απαντώντας από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος σημείωσε: «Η ουσία του επιχειρήματός σας είναι ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη λαϊκή ετυμηγορία και να μην τη διακινδυνεύσουμε». «Το θέμα δεν είναι το συγκεκριμένο δημοψήφισμα, αλλά η εισαγωγή στο πολιτικό μας σύστημα, του θεσμού του δημοψηφίσματος. Η ΝΔ, αμφισβητεί την έννοια του δημοψηφίσματος ως μορφή άσκησης της λαϊκής κυριαρχίας» συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ