Κόσμος
Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2008 12:46

Χαμάς: «Η Συρία δεν θα υποκύψει στις πιέσεις του Ισραήλ»

Η Χαμάς πιστεύει ότι η Συρία δεν θα υποκύψει στις πιέσεις του Ισραήλ να κόψει τους δεσμούς της με την ισλαμική ομάδα με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνίας ειρήνης, δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς Καλίντ Μεσαάλ.

Η Χαμάς πιστεύει ότι η Συρία δεν θα υποκύψει στις πιέσεις του Ισραήλ να κόψει τους δεσμούς της με την ισλαμική ομάδα με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνίας ειρήνης, δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς Καλίντ Μεσαάλ.

«Το Ισραήλ έχει μια τακτική με την οποία προσπαθεί να ωθήσει τη Συρία μακριά από τους συμμάχους της και το παλαιστινιακό θέμα, αλλά αυτό είναι ένα παιχνίδι», δήλωσε μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Οι Σύριοι έχουν πει επισήμως και στα υψηλά κλιμάκια ότι οι προσπάθειές τους και στόχος της επιστροφής των Υψίπεδων του Γκολάν δεν θα γίνει εις βάρος των Παλαιστινίων ή των δεσμών της Συρίας και των επαφών της. Εμπιστευόμαστε τη θέση της Συρίας».

Το Ισραήλ και η Συρία ολοκλήρωσαν τον δεύτερο γύρο έμμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών τη Δευτέρα και συμφώνησαν να συνεχίσουν της διαπραγματεύσεις για τη μοίρα των Υψίπεδων του Γκολάν τον Ιούλιο.

Ο Μεσαάλ, ο οποίος εδρεύει στη Δαμασκό, είπε ότι η Χαμάς δεν προσκλήθηκε στις συνομιλίες.

Η Συρία ζητά από το Ισραήλ την επιστροφή των πλούσιων σε υδάτινους πόρους υψίπεδων τα οποία κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους επανέλαβαν ότι η ειρηνευτική συμφωνία εξαρτάται από τη Δαμασκό και από την απόσταση που αυτή θα κρατήσει από το Ιράν και από ομάδες, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολά. Και οι δύο στηρίζονται από το Ιράν και τη Συρία η οποία φιλοξενεί σημαντικό αριθμό Παλαιστινίων που αντιτίθενται στις ειρηνευτικές συμφωνίες Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ απέρριψε το αίτημα των Ισραηλινών να εγκαταλείψει η χώρα του τη συμμαχία με το Ιράν και με ομάδες όπως η Χαμάς και η Χεζμπολά, ως προϋπόθεση για ειρήνη.

«Το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα να θέτει όρους στους Σύριους, τους Παλαιστίνιους ή σε οποιοδήποτε αραβικό κράτος», είπε.

«Ηταν λανθασμένη και επιθετική η κίνηση κατάληψης παλαιστινιακής και αραβικής γης και το Ισραήλ μπορεί να την αντιστρέψει με το να αποχωρήσει», κατέληξε ο Σύρος πρόεδρος.