Πολιτική
Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2008 14:51

Ντ. Μπακογιάννη για ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Κυπριακό, Συνθήκη Λισαβόνας

«Τα όσα συνέβησαν και εξελίχθηκαν πριν και κατά την πρόσφατη εκλογική διαδικασία στην ΠΓΔΜ προβληματίζουν», δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Τι είπε για το Κυπριακό, το Κόσοβο και το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία.

«Τα όσα συνέβησαν και εξελίχθηκαν πριν και κατά την πρόσφατη εκλογική διαδικασία στην ΠΓΔΜ προβληματίζουν», δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τόνισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τη συγκρότηση μιας σταθερής και αποτελεσματικής κυβέρνησης που θα εγκαταλείψει μια ακραία - πολλές φορές - εθνικιστική ρητορεία.

Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιδιώκει την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας «προς όφελος των διμερών σχέσεων, της περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας, προς όφελος των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της γειτονικής χώρας».

Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια, η κυρία Μπακογιάννη ανέδειξε ως ιδιαίτερα σημαντικό το πώς θα εξελιχθεί το θέμα του Κοσόβου μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Ανέφερε ακόμη ότι έχει μεγάλη σημασία και το θέμα της πορείας της Σερβίας προς την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική της προοπτική.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το Κυπριακό

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η υπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «βρισκόμαστε και πάλι σε αποφασιστική καμπή» και έκανε λόγο για «γενικότερα μηνύματα και καλή ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει τις επαφές των δύο κοινοτήτων που δικαιολογούν κάποια αισιοδοξία».

Ωστόσο, επισήμανε ότι «ο δρόμος προς μια λύση, λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας δεν θα είναι στρωμένος με ρόδα».

Προβληματισμός για το ιρλανδικό «όχι»

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία «δημιουργεί αναμφισβήτητα προβληματισμό», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών η οποία πρόσθεσε ότι «δικαιολογεί και κάποια αισθήματα αβεβαιότητας ως προς το τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι στην περαιτέρω πορεία και προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, αποτελεσματικής και επομένως ισχυρότερης Ευρώπης».

Η υπουργός επισήμανε ακόμη ότι «το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος, ήρθε να προσθέσει ένα ακόμα στοιχείο εκκρεμότητας στη γενικότερη ρευστότητα που χαρακτηρίζει αυτή την περίοδο, αυτή τη μεταβατική περίοδο, το διεθνή μας περίγυρο»

Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι θα πρέπει να εκτιμηθούν γρήγορα όλες οι παράμετροι της κατάστασης, ώστε να ληφθούν γρήγορες αποφάσεις.

«Στόχος μας πρέπει να είναι να μην αφήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιπέσει και πάλι σε μία αντιπαραγωγική ομφαλοσκόπηση. Σε μια εσωστρεφή αδράνεια. Υπό αυτή την έννοια, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η συνέχιση της διαδικασίας κύρωσης από τα 8 κράτη-μέλη που δεν έχουν ακόμα κυρώσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας».