Κόσμος
Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2008 17:45

Ανεμος αισιοδοξίας από την εκεχειρία Ισραήλ - Χαμάς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την ανακοίνωση της συμφωνίας για εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η εκεχειρία, την οποία πρότεινε η Αίγυπτος, θα τεθεί σε ισχύ αύριο, Πέμπτη, στις 06:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την ανακοίνωση της συμφωνίας για εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εκεχειρία, την οποία πρότεινε η Αίγυπτος, θα τεθεί σε ισχύ αύριο, Πέμπτη, στις 06:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

Η ανακοίνωση έγινε, ωστόσο, την ώρα που έξι Παλαιστίνιοι μαχητές έχασαν τη ζωή τους από αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών στη Γάζα. Η εκεχειρία στοχεύει στον τερματισμό των επιθέσεων με ρουκέτες και οβίδες εναντίον του Ισραήλ από τη Γάζα, αλλά και των ισραηλινών επιδρομών και αεροπορικών επιθέσεων κατά των Παλαιστινίων της Γάζας.

«Χαιρετίζουμε την είδηση για την ανακωχή και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τις προσπάθειες της Αιγύπτου να επιτευχθεί. Προσβλέπουμε στην ισχύ της ανακωχής αύριο», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λευκός Οίκος

Συγκρατημένη ικανοποίηση εξέφρασε ο Λευκός Οίκος. «Ο,τιδήποτε οδηγεί στη μείωση του επιπέδου της βίας είναι καλό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντροου, στην πρώτη επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει πως η Χαμάς θα σταματήσει να ρίχνει ρουκέτες σε αθώους Ισραηλινούς και ότι θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο κλίμα στις συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή», πρόσθεσε ο Τζόντροου, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η Χαμάς πρέπει να επιλέξει να γίνει ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα και να απαρνηθεί την τρομοκρατία. Δεν μπορεί να συνεχίσει να τα κάνει και τα δύο ταυτοχρόνως».

Γαλλία: Νέος αέρας στη Μέση Ανατολή

«Ένας νέος αέρας φυσάει στην περιοχή αυτή, που έχει βυθιστεί τόσες φορές στο πένθος», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, προσθέτοντας ότι «οι θετικές αυτές εξελίξεις είναι βεβαίως ακόμη εύθραυστες και θα πρέπει να παγιωθούν».

Ιταλία

Την ελπίδα η νέα αυτή εκεχειρία να είναι το πρελούδιο συγκεκριμένων βημάτων εξέφρασε σήμερα η Ρώμη, αναφερόμενη κυρίως στην απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος κρατείται από ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις από τις 25 Ιουνίου του 2006.

Η εκεχειρία είναι «ένα αδιαμφισβήτητο βήμα προς μια λύση της πιο μεγάλης ισραηλινο-παλαιστινιακής κρίσης», αναφέρει ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι σε ανακοίνωσή του.

Γερμανία

Την ελπίδα η εκεχειρία αυτή να είναι διαρκής εξέφρασε το Βερολίνο. «Η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει βεβαίως οποιαδήποτε συμφωνία επιτρέπει να μη χυθεί κι άλλο αίμα όπως και να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Μάρτιν Γέγκερ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο