Το Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Διεθνής Ένωση Σχετικιστικής Δυναμικής διοργανώνουν το 6ο Διεθνές Συνέδριο Κλασσικής και Κβαντικής Σχετικιστικής Δυναμικής στη Θεσσαλονίκη.
Το Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Διεθνής Ένωση Σχετικιστικής Δυναμικής διοργανώνουν το 6ο Διεθνές Συνέδριο Κλασσικής και Κβαντικής Σχετικιστικής Δυναμικής στη Θεσσαλονίκη, από τις 23 έως και 26 Ιουνίου 2008, με τη συμμετοχή διαπρεπών επιστημόνων απ’ όλο το κόσμο.
Στο Συνέδριο θα ανακοινωθούν οι τελευταίες εξελίξεις της έρευνας σε Θέματα Σχετικιστικής Δυναμικής όπως:
- Η περιγραφή Αντιδράσεων και διασπάσεων σωματιδίων σε Υψηλές Ενέργειες και ταχύτητες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στους μεγάλους επιταχυντές για να διεισδύσουμε στα μυστικά της Ύλης σε αποστάσεις μικρότερες από τρισεκατομμυριοστά του εκατοστού.
- Θεωρίες Πεδίων και Χορδών στο Χωρόχρονο, στα πλαίσια των οποίων διερευνώνται συγκεκριμένα προβλήματα Σχετικιστικής Δυναμικής.
- Η Ενοποίηση της μικροσκοπικής Κβαντικής Δυναμικής με τη Γεωμετρία του Σύμπαντος, ένα ιδιαίτερα δύσκολο ανοιχτό μαθηματικό πρόβλημα που κρατάει κλειστή την πόρτα της γνώσης μας για τις πρώτες στιγμές της ζωής του Σύμπαντος στο οποίο ζούμε.
- Το Πρόβλημα του Χρόνου και συναφή Επιστημολογικά και Φιλοσοφικά ζητήματα όπως η Αιτιότητα και το Ταξίδι στο Χρόνο. Μεταξύ των εισηγητών του Συνεδρίου, ο Καθηγητής Γενικής Θεωρίας Πεδίων και Σωματιδίων του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, Ροναλντ Μάλετ, θα υποστηρίξει ότι σε μία δεκαετία θα μπορούμε πιθανότατα να πηγαίνουμε στο παρελθόν ή στο μέλλον.
Να σημειωθεί ότι η Σχετικιστική Δυναμική αποτελεί το Μαθηματικό πλαίσιο για την κατανόηση και ερμηνεία της συμπεριφοράς της Ύλης σε Μικροσκοπική αλλά και Κοσμολογική κλίμακα. Η διατύπωση της Σχετικότητας από τους Αϊνστάιν, Πουανκαρέ, Χίλμπερτ στις αρχές του 20ου αιώνα, άνοιξε δύο νέα μεγάλα πεδία έρευνας. Αφ’ ενός τη διερεύνηση νέων φαινομένων που λαμβάνουν χώρα σε υψηλές Ενέργειες είτε σε μεγάλη κλίμακα, αφ’ ετέρου την ανάπτυξη του αναγκαίου θεωρητικού πλαισίου τοποθέτησης και επίλυσης των προβλημάτων αυτών.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα του Α.Π.Θ. (Αγίου Δημητρίου 159A, Θεσσαλονίκη).