Κόσμος
Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008 07:03

ΗΠΑ: Χρηματοδότηση 162 δισ. δολ. για τις επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν

Συμβιβαστική πρόταση που προβλέπει τη χρηματοδότηση με ποσόν ύψους περίπου 162 δισ. δολ. τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, υιοθέτηση σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Συμβιβαστική πρόταση που προβλέπει τη χρηματοδότηση με ποσόν ύψους περίπου 162 δισ. δολ. τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, υιοθέτηση σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει να ψηφισθεί και από τη Γερουσία, αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέχρι το καλοκαίρι του 2009 και είναι καρπός συμβιβασμού ανάμεσα στην δημοκρατική πλειοψηφία της Βουλής και των Ρεπουμπλικανών. Δεν ορίζει προθεσμία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Αντίθετα προβλέπει την παράταση κατά 13 εβδομάδες του επιδόματος ανεργίας και μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή του "GI Bill", που αποσκοπεί στο να ανοίξει τις πόρτες των πανεπιστημίων στους βετεράνους.

Το τμήμα του νομοσχεδίου που αποδεσμεύει το ποσόν της χρηματοδότησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων εγκρίθηκε με 268 υπέρ έναντι 155 κατά, με μια πλειοψηφία ρεπουμπλικανικών ψήφων (188 ρεπουμπλικανικές ψήφους και μόνον 80 δημοκρατικές). Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είχε προειδοποιήσει ότι θα καταψηφίσει αυτές τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Αντίθετα το τμήμα του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους βετεράνους, καθώς και τα μέτρα αρωγής προς τις μεσοδυτικές πολιτείες που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία, ψηφίσθηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία των 416 ψήφων έναντι 12.

»Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι τέλειο. Κανένα δεν είναι. Αλλά λαμβάνει μέριμνα για τις στρατιωτικές μας δυνάμεις επί του πεδίου», δήλωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Στένυ Χόγερ.

«Είτε συμφωνούμε είτε όχι με την απόφαση του προέδρου να εξαπολύσει τον πόλεμο στο Ιράκ, με τον τρόπο διεξαγωγής αυτού του πολέμου ή με τη στρατηγική για τη συνέχισή του με τον ίδιο τρόπο, θεωρώ ότι ο αμερικανικός λαός θέλει να χορηγήσουμε στους στρατιωτικούς μας τους πόρους τους οποίους έχουν ανάγκη για να αμυνθούν», πρόσθεσε.