Οργή και συναίσθημα αδικίας προκάλεσε στη Λατινική Αμερική, η οποία υποδεχόταν επί αιώνες κύματα μεταναστών από τη Γηραιά Ηπειρο, η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απέλαση των λαθρομεταναστών.
Οργή και συναίσθημα αδικίας προκάλεσε στη Λατινική Αμερική, η οποία υποδεχόταν επί αιώνες κύματα μεταναστών από τη Γηραιά Ηπειρο, η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απέλαση των λαθρομεταναστών.
Η οδηγία που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προβλέπει για μετανάστες χωρίς άδειες εισόδου περίοδο κράτησης μέχρι 18 μηνών και πενταετή απαγόρευση επιστροφής τους στη χώρα από την οποία απελάθηκαν, η «οδηγία επιστροφή» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες απείλησε να διακόψει την τροφοδοσία των ευρωπαϊκών χωρών με πετρέλαιο. «Το πετρέλαιό μας δεν πρέπει να κατευθύνεται προς αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οπως οι ευρωπαϊκές χώρες θα αποφασίσουν να απελαύνουν προς τη χώρα καταγωγής τους λαθρομετανάστες, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα μπορούν από τη πλευρά τους να αποφασίσουν «την επιστροφή των ευρωπαϊκών επενδύσεων. Τουλάχιστον η Βενεζουέλα. Εδώ δεν τις έχουμε ανάγκη», είπε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πετρέλαιο της Βενεζουέλας αντιστοιχούσε στο 0,9% του πετρελαίου που εισήχθη στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2005.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα πρότεινε τη συγκρότηση κοινού μετώπου κατά της «οδηγίας της ντροπής». «Ελπίζουμε να δώσουμε μια κοινή απάντηση μαζί με άλλες λατινοαμερικάνικες χώρες», είπε.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες πρότεινε στις χώρες της Αφρικής να συμμαχήσουν με τη Λατινική Αμερική για να επιτύχουν την απόσυρση της οδηγίας αυτής η οποία πλήττει τη ζωή και τα δικαιώματα των ανθρώπων.
«Θα κάνουμε διεθνή εκστρατεία για να ανατρέψουμε την κατάσταση. Οι ευρωβουλευτές που ψήφισαν την «οδηγία επιστροφή» ας βάλουν το χέρι στην καρδιά», είπε ο πρόεδρος της φτωχότερης χώρας της Λατινικής Αμερικής.
Αν και οι περισσότεροι μετανάστες από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής ζουν στις ΗΠΑ, περισσότερο από το 15% των εμβασμάτων προς τις οικογένειές τους προέρχεται από ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με στοιχεία της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκαν πέρυσι.
«Η Βραζιλία, χώρα που έχει δεχθεί εκατομμύρια μετανάστες και τους απογόνους τους, οι οποίοι σήμερα είναι ενσωματωμένοι με αρμονικό τρόπο, καταδικάζει μια απόφαση που συμβάλλει στη δημιουργία αρνητικής εικόνας της μετανάστευσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας, η οποία γιορτάζει αυτές τις ημέρες τα εκατό χρόνια της ιαπωνικής μετανάστευσης.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής επίσης καταδίκασε την οδηγία της Ε.Ε. «Το μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί με αποτελεσματικό τρόπο παρά μόνο εάν προσεγγισθεί μέσω του απόλυτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Μπουένος ¶ιρες.
Στην Ουρουγουάη, το ήμισυ του πληθυσμού της οποίας είναι ευρωπαϊκής καταγωγής, η γερουσία ψήφισε την απόρριψη της ευρωπαϊκής οδηγίας ως κειμένου που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα το δικαίωμα της ελεύθερης διεθνούς μετακίνησης.
Στο Περού ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Γκαρσία Μπελαούντε καταδίκασε έναν νόμο που εισάγει τις διακρίσεις και δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή παράδοση.