Κόσμος
Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008 12:44

Συρία: «Σιγή ιχθύος» για την επίσκεψη εμπειρογνωμόνων της IAEA

Αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης στη Συρία τηρούν σιγή σχετικά με την αποστολή εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας (IAEA), οι οποίοι θα ερευνήσουν μυστικό σχέδιο πυρηνικού αντιδραστήρα στη συριακή έρημο.

Αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης στη Συρία τηρούν σιγή σχετικά με την αποστολή εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας (IAEA), οι οποίοι θα ερευνήσουν μυστικό σχέδιο πυρηνικού αντιδραστήρα στη συριακή έρημο.

Τα συριακά μέσα ενημέρωσης δεν ανήγγειλαν την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι έφθασαν χθες στη Συρία.

Οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ πρόκειται να εξετάσουν ένα κτίριο που βρίσκεται στην τοποθεσία Αλ-Κιμπάρ, στην περιοχή του Ντέιρ Εζορ, το οποίο, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, έκρυβε έναν μυστικό πυρηνικό αντιδραστήρα που είχε κατασκευασθεί με τη βοήθεια της Βόρειας Κορέας, πριν από την καταστροφή του τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια επιδρομής της ισραηλινής αεροπορίας.

Η επιθεώρηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη, ανακοινώθηκε στις αρχές Ιουνίου από τον γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.

Η επιθεώρηση αποφασίσθηκε έπειτα από τη δημοσίευση από τις Ηνωμένες Πολιτείες εγγράφων που δείχνουν ότι η κατασκευή αυτού που είχε παρουσιασθεί ως πυρηνικός αντιδραστήρας είχε σχεδόν ολοκληρωθεί την εποχή που βομβαρδίσθηκε από την ισραηλινή αεροπορία.

Η κυβέρνηση της Συρίας απέρριψε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς χαρακτηρίζοντάς τους "γελοίους". Η Δαμασκός υποστηρίζει ότι το κτίριο που καταστράφηκε ήταν ένα παλιό στρατιωτικό κτίριο μη πυρηνικού χαρακτήρα.

Η μόνη πληροφορία για το θέμα είναι ένα σχόλιο του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Ria Novosty, που δημοσιεύθηκε στην φιλοκαθεστωτική συριακή εφημερίδα El Watan.

"Οι εμπειρογνώμονες της IAEA θέλουν να μάθουν την φύση της εγκατάστασης. Πρόκειται για έναν πυρηνικό αντιδραστήρα , όπως δηλώνουν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ή για μια συνηθισμένη εγκατάσταση που ανήκει στον οργανισμό αγροτικής ανάπτυξης. Οι πληροφορίες είναι αντιφατικές", αναφέρεται στο σχόλιο.

Επαναλαμβάνοντας σχόλια του Ελ Μπαραντέι το σχόλιο αναφέρει ότι "η IAEA είναι αισιόδοξη για τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων...και θεωρεί ότι η Συρία δεν διαθέτει πυρηνικά καύσιμα".

"Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της IAEA αποτελεί επίσκεψη ρουτίνας με αντικείμενο να τεθεί τέλος στις φήμες για το συριακό πυρηνικό πρόγραμμα", αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στο σχόλιο τίθεται το ερώτημα εάν "οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ικανοποιηθούν από ένα τέτοιο αποτέλεσμα ή εάν θα συνεχίσουν τη διατύπωση κατηγοριών ώστε να συγκροτήσουν έναν πυρηνικό φάκελο για τη Συρία αντίστοιχο με τους φακέλους του Ιράν και της Βόρειας Κορέας".