Κόσμος
Τρίτη, 24 Ιουνίου 2008 15:10

Βερολίνο - Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή

Την άμεση διακοπή της οικοδόμησης από το Ισραήλ νέων οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ζήτησαν σήμερα ρητά τόσο ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τις εισαγωγικές ομιλίες τους στη διεθνή διάσκεψη δωρητών «για την ενίσχυση της ασφάλειας και της έννομης τάξης» στα παλαιστινιακά εδάφη, που πραγματοποιείται στο Βερολίνο. Όλοι οι ομιλητές εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιοδοξοι για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Την άμεση διακοπή της οικοδόμησης από το Ισραήλ νέων οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ζήτησαν σήμερα ρητά τόσο ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τις εισαγωγικές ομιλίες τους στη διεθνή διάσκεψη δωρητών «για την ενίσχυση της ασφάλειας και της έννομης τάξης» στα παλαιστινιακά εδάφη, που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.

«Το άμεσο πάγωμα του εποικισμού αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την εξέλιξη της ειρηνευτικής προσπάθειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φαγιάντ, υπογραμμίζοντας τη σημασία τού να μην υπονομευθεί από ισραηλινής πλευράς η προσπάθεια ενίσχυσης «κρατικών» δομών στα παλαιστινιακά εδάφη.

Στις εισαγωγικές τους ομιλίες όλοι οι ομιλητές, μεταξύ αυτών η καγκελάριος ¶γγελα Μέρκελ, οι υπουργοί εξωτερικών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, Κοντολίζα Ράις και Τσίπι Λίβνι, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιερ Σολάνα, ο ειδικός απεσταλμένος του λεγόμενου Κουαρτέτου, Τόνυ Μπλερ, ο Πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, κ.ά., αναφερόμενοι στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ και στις διπλωματικές επαφές με Συρία και Λίβανο, διατύπωσαν πολύ προσεκτικά μία συγκρατημένη αισιοδοξία για την κινητικότητα που σημειώνεται και υπογράμμισαν τη αναγκαιότητα «αποφυγής κινήσεων και πράξεων που θα μπορούσαν να τορπιλίσουν τη θετική δυναμική».

Το καθαυτό ζήτημα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, πάντως, θα αποτελέσει, μετά το πέρας της Διάσκεψης Δωρητών το απόγευμα, αντικείμενο συνεδρίασης του Κουαρτέτου που θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια στο Βερολίνο με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, του Χαβιέρ Σολάνα και των υπουργών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Κοντολίζα Ράις και Σεργκέι Λαβρόφ.

Η προγραμματισμένη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας, Μπακογιάννη - που βρίσκεται από χθες βράδυ στο Βερολίνο και μετέχει στη Διασκεψη - με την Αμερικανίδα ομόλογό της, θα πραγματοποιηθεί λίγο νωρίτερα από την συνεδρίαση του Κουαρτέτου.

Υπενθυμίζεται πως στόχος της Διάσκεψης, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 40 αντιπροσωπείες, είναι η συγκέντρωση πόρων για την αναγκαία υποδομή και εκπαίδευση της παλαιστινιακής Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ