Πολιτική
Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2008 17:13

Ντ. Μπακογιάννη: Θέλουμε τελική συμφωνία χωρίς αιρέσεις

Θέλουμε οριστική και τελική συμφωνία χωρίς αιρέσεις, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, αμέσως μετά τη σημερινή της συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς. Η συζήτηση δεν αφορά στην ταυτότητα των λαών, αλλά στο όνομα του κράτους, διευκρίνισε από την πλευρά του ο Μ. Νίμιτς.

Θέλουμε οριστική και τελική συμφωνία χωρίς αιρέσεις, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, αμέσως μετά τη σημερινή της συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

«Είχαμε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση, κατά την οποία έγινε μια ουσιαστική ανασκόπηση και αξιολόγηση του πολιτικού και διπλωματικού περιβάλλοντος, το οποίο προέκυψε μετά το Βουκουρέστι, τις εκλογές στα Σκόπια και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη σε δήλωσή της μετά το πέρας της συνάντησης.

Η υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε τη «σταθερή και ειλικρινή βούληση της Ελλάδας για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης», και διευκρίνισε ότι «ως συμφωνία νοείται η τελική και οριστική, δηλαδή χωρίς αιρέσεις», υπογραμμίζοντας ότι «δεν νοούνται ασάφειες και αμφιβολίες στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων».

Ειδικότερα για το θέμα του δημοψηφίσματος, που εγείρει η γειτονική χώρα, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως «οι όποιες εσωτερικές διαδικασίες δεν μας αφορούν, αλλά η τελική λύση θα έχει επιστέγασμα μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα ισχύει χωρίς αιρέσεις», όπως υπογράμμισε για ακόμη μία φορά.

Όπως είπε η υπουργός Εξωτερικών, η συζήτηση με τον κ. Νιμιτς αφορά την δεσμευτική εντολή από τον ΟΗΕ «για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας και την εφαρμογή της» και αρνήθηκε -όπως άλλωστε και ο κ. Νίμιτς, σε χωριστές δηλώσεις που έκανε λίγο νωρίτερα- την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος και δη αυτό της 9ης Ιουλίου.

Σε ερώτηση αν είμαστε πιο κοντά στη λύση του ζητήματος, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι «συνεχίζουμε τη συζήτηση και μπαίνουμε σε ουσιαστικά θέματα της διαπραγμάτευσης», ενώ επανέλαβε την επιθυμία της Ελλάδας για την εξεύρεση λύσης το ταχύτερο δυνατόν.

Από την πλευρά του ο κ. Νίμιτς, ο οποίος μετά την Αθήνα μεταβαίνει στα Σκόπια, όπου συναντάται αύριο το μεσημέρι με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας, δήλωσε πως δεν κομίζει νέα πρόταση αλλά «κάποιες ιδέες», που –όπως εκτίμησε- είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε λύση.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης επεσήμανε ότι η συζήτηση δεν αφορά στην ταυτότητα των λαών, αλλά στο όνομα του κράτους. «Το κύριο στοιχείο της συζήτησης ήταν το θέμα του ονόματος … και πώς αυτό εμπίπτει στο διεθνές πλαίσιο. Συζητήσαμε διάφορες πτυχές του θέματος αυτού», ανέφερε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα της «ταυτότητας», που εγείρει μέρος της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ ως προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσης, ο κ. Νίμιτς ανέφερε πως δεν ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν. «Ποτέ μου δεν έχω ασχοληθεί με θέματα γλώσσας και ταυτότητας», σημείωσε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «το θέμα της ταυτότητας πηγάζει από τον ίδιο τον λαό». «Εχω τεράστια εκτίμηση για την ταυτότητα των λαών», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ταυτότητα και των δύο χωρών».

Τέλος, ο Μάθιου Νίμιτς δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν θα πρότεινε απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών. «Αν θεωρούσα ότι θα οδηγούσε σε ευτυχή κατάληξη, θα το είχα συστήσει», είπε.