Κόσμος
Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2008 10:00

ΗΠΑ: Κοινή εμφάνιση Μπάρακ Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον

Με κοινή εμφάνιση στο μικρό χωριο Γιούνιτι του Νιού Χανσάϊρ, ο Μπάρακ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον θα επιδιώξουν σήμερα «να επουλώσουν τις πληγές» από την σκληρή, 16μηνη αναμέτρησή τους στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Με κοινή εμφάνιση στο μικρό χωριο Γιούνιτι του Νιού Χανσάϊρ, ο Μπάρακ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον θα επιδιώξουν σήμερα «να επουλώσουν τις πληγές» από την σκληρή, 16μηνη αναμέτρησή τους στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Η συνάντηση Ομπάμα-Χίλαρι θα είναι η πρώτη μετά την αποχώρηση της πρώην Πρώτης Κυρίας από την κούρσα και την εξασφάλιση του χρίσματος των Δημοκρατικών από τον αφροαμερικανό υποψήφιο. Το χωριό Γιούνιτι, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Βερμόντ, επελέγη συμβολικά επελέγη λόγω της ονομασίας της,αλλά και της κρισιμότητας που έχει η πολιτεία του Νιου Χαμσάϊρ στην αναμέτρηση με τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Τζον Μακ Κέϊν.

Στις προκριματικές εκλογές του Ιανουρίου στο Νιου Χαμσάϊρ, τόσο ο Ομπάμα όσο και η Χίλαρι Κλίντον είχαν λάβει συμβολικά από 107 ψήφους στο Γιούνιτι.

Ο δημοκρατικός υποψήφιος στις εκλογές του 2004, Τζον Κέρι είχε κερδίσει οριακά τον Τζορτζ Μπους, ο οποίος όμως είχε επικρατήσει στην πολιτεία αυτή του Αλ Γκορ το 2000.

«Πιστεύω ότι θα είναι μιά καταπληκτική συνάντηση στο Νιού Χαμσάϊρ», τόνισε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι ο ρόλος της Χίλαρι Κλίντον θα είναι «πολύ αποτελεσματικός στο δρόμο προς τις εκλογές του Νοεμβρίου».

«Θέλω να μετάσχει στην εκστρατεία μας όσο μπορεί περισσότερο», τόνισε ο Ομπάμα αναφερόμενος στην Χίλαρι Κλίντον. «Ηταν εκπληκτική στην εκστρατεία της, ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους και συνεπώς θα είναι πολύ αποτελεσματική εκπροσωπος για εμένα, αλλά και τις ιδέες και τις αξίες που μοιραζόμαστε», προσθεσε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Η Χίλαρι Κλίντον, που επέστρεψε στα καθήκοντά της ως γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, υποσχέθηκε να αγωνιστεί για την εκλογή του πρώην αντιπάλου της Μπάρακ Ομπάμα στην αμερικανική προεδρία, καλώντας ταυτόχρονα την ισπανόφωνη κοινότητα να τον υπερψηφίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Πρέπει να συσπειρωθούμε γύρω από τις αξίες και τα ιδανικά στα οποία πιστεύουμε», τόνισε η Χίλαρι σε ομιλία της σε στελέχη της ισπανόφωνης κοινότητας στην Ουάσινγκτον.

«Πρέπει αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε έναν νέο δρόμο και αυτό δεν μπορούμε να το επιτύχουμε εάν δεν εκλεγεί στην προεδρία ο Μπάρακ Ομπάμα», τόνισε η Χίλαρι Κλίντον και πρόσθεσε με έμφαση: «Θα εργαστώ και θα αγωνιστώ για αυτό».