Υπάρχει ραγδαία έξαρση της ακρίβειας διεθνώς που επηρεάζει και την Ελλάδα, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την ακρίβεια, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.
Υπάρχει ραγδαία έξαρση της ακρίβειας διεθνώς που επηρεάζει και την Ελλάδα, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την ακρίβεια, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Καραμανλής έκανε επίσης λόγο για χρόνιες παθογένειες στην ελληνική αγορά που εκδηλώνονται ακόμη πιο έντονα στους δύσκολους καιρούς.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία είναι η ανεργία και η ακρίβεια, γιατί πλήττουν δυσανάλογα τους κοινωνικά ασθενέστερους. «Δεν αντιμετωπίζονται εύκολα ούτε από τη μια στιγμή στην άλλη, έχουν βαθιές ρίζες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απέδωσε παράλληλα την έκρηξη της ακρίβειας πρωτίστως στις υψηλές τιμές πετρελαίου.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Καραμανλής, χρειάζονται μέτρα που δεν θα πλήξουν την ανάπτυξη και δεν θα οδήγησουν σε δημοσιονομική εκτροπή, αλλά όπως σημείωσε, χρειάζεται και η συνδρομή του πολίτη σε αυτή την προσπάθεια. Ο πολίτης που επιλέγει, είναι το ισχυρότερο ανάχωμα στην ακρίβεια, υπογράμμισε.
Oι μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε θωράκισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομία, πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. Όπως επεσήμανε, από την έξαρση της ακρίβειας διεθνώς επηρεάζονται περισσότερο οι χώρες στις οποίες υπήρξε καθυστέρηση στην προώθηση και εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.
Η σημερινή έκρηξη της ακρίβειας -τόνισε ο κ. Καραμανλής- οφείλεται στη ραγδαία επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος, αλλα ειδικά η κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται και στις χρόνιες παθογένειες και αυτό δεν πρέπει να το κρύβουμε.
«Μέρα με τη μέρα», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «χτίζουμε ένα κράτος που πρέπει να είναι αρωγός και όχι χειραγωγός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Δημιουργούμε κράτος που δεν θα λειτουργεί ως επιχειρηματίας και μεσάζοντας, αλλά θα ασκεί ουσιαστικό, ρυθμιστικό και ελεγκτικό ρόλο. Δημιουργούμε Κράτος που συμβάλλει έμπρακτα στην ενδυνάμωση του υγιούς ανταγωνισμού».
Τέλος, καυτηριάζοντας τη στάση της αξιωματικής Αατιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως ο ισχυρισμός της ότι οι αναφορές στη διεθνή συγκυρία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνον ένα «άλλοθι» τάχα της κυβέρνησης, αποδεικνύει υποκρισία, ανευθυνότητα, αλλά και ουσιαστική αδιαφορία.
«Το λέω ευθέως: Εάν σκόπιμα διαστρεβλώνουν, εάν σκόπιμα αρνούνται τα διεθνή δεδομένα, δεν επιχειρούν τίποτε άλλο, παρά μόνο να δημαγωγούν. Εάν, όμως, πιστεύουν αυτά που ισχυρίζονται, εάν, πράγματι, νομίζουν ότι η έξαρση της ακρίβειας είναι αποκλειστικά και μόνο ελληνικό φαινόμενο, τότε βρίσκονται μακριά, πολύ μακριά από την πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε λέγοντας:
«Δεν μπορεί από τη μία να συνομολογούνται χρόνιες αδυναμίες, και από την άλλη να επιστρατεύονται εκβιασμοί με στόχο να μην αλλάξει τίποτα... Δεν μπορεί υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις να συμπλέουν με όσους εκμεταλλεύονται τη θέση που κατέχουν, προκαλώντας δυσμενείς επιπτώσεις σε βάρος ολόκληρης της Κοινωνίας. Η Ελλάδα δεν συμβιβάζεται πλέον με κατεστημένα συμφέροντα. Δεν αιχμαλωτίζεται στο συντηρητισμό των λίγων προνομιούχων».