Πολιτική
Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2008 11:23

Κ. Καραμανλής: «Κουκούλωμα δεν θα γίνει»

«Υποκριτικό» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στην υπόθεση Siemens. «Eξεταστική θα συσταθεί με δικό μας αίτημα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

«Υποκριτικό» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στην υπόθεση Siemens.

«Eξεταστική θα συσταθεί με δικό μας αίτημα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής επισημαίνοντας ότι η σύσταση εξεταστικής αυτή την περίοδο θα δημιουργούσε προσκόμματα στη δικαστική διερεύνηση. «Θα εμπόδιζε -τόνισε- τη Δικαιοσύνη, η οποία, ήδη, εντοπίζει, αποτελεσματικά και απροκατάληπτα, τα στοιχεία τα οποία συγκαλύπτονταν στο παρελθόν. Εξεταστική Επιτροπή, στη φάση αυτή, θα υπηρετούσε μόνον εκείνους που θέλουν παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης. Θα υπηρετούσε μόνον εκείνους που φοβούνται και θέλουν "κουκούλωμα". "Κουκούλωμα", λοιπόν, δεν θα γίνει! Αυτή ήταν πρακτική άλλων εποχών, άλλων καιρών, άλλων κυβερνήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:

«Εμπιστευόμαστε απόλυτα τη δικαιοσύνη, η αλήθεια θα βρεθεί και οι ευθύνες θα αποδοθούν χωρίς συμψηφισμούς και εκπτώσεις».

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση σε εκείνους οι οποίοι -όπως είπε- παίζουν «ένοχα παιχνίδια εντυπώσεων» και «επιδιώκουν να κρύψουν την αμηχανία τους κάτω από γενικεύσεις».

«Καταθέσαμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, «στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος σειρά προτάσεων για την εμπέδωση της διαφάνειας τόσο στο Δημόσιο Τομέα, όσο και στο Δημόσιο Βίο. Ιδίως, μάλιστα, για τη θωράκιση των κομμάτων απέναντι σε εξωθεσμικά Κέντρα και τον αυστηρότερο έλεγχο του "πολιτικού" χρήματος». Και αναφέρθηκε σε ρυθμίσεις που αφορούν:

- στον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των βουλευτών και των μελών της Κυβέρνησης,

- τον έλεγχο στις λειτουργικές δαπάνες των κομμάτων,

- τον έλεγχο στις προεκλογικές δαπάνες των βουλευτών και υποψηφίων βουλευτών,

- τη χρηματοδότηση των κομμάτων, κυρίως, από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Όλα αυτά -σημείωσε- θα μπορούσε να αποτελούν σήμερα συνταγματική επιταγή. Δεν έγιναν όμως εξαιτίας της αρνητικής στάσης της αντιπολίτευσης. Αυτή είναι η πραγματικότητα, παρατήρησε ο κ. Καραμανλής.

Πρόταση συγκρότησης διακομματικής επιτροπής

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός πρότεινε τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής με σκοπό τη διευθέτηση όλων των θεμάτων που αφορούν τη διαφάνεια και τα οικονομικα των κομμάτων.