Κόσμος
Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2008 22:08

«Πολλές φιλελληνικές θέσεις» στις ιδέες Νίμιτς, σύμφωνα με ΜΜΕ της ΠΓΔΜ

Ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά τη συνάντηση του σήμερα το απόγευμα στα Σκόπια με τον ειδικό εκπρόσωπο του γ.γ του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς έθεσε θέμα «μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα». «Πολλές φιλελληνικές θέσεις στο νεότερο σχέδιο Νίμιτς» σύμφωνα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ.

Ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά τη συνάντηση του σήμερα το απόγευμα στα Σκόπια με τον ειδικό εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς έθεσε θέμα «μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Α1, οι συναντήσεις που πραγματοποίησε ο κ. Νίμιτς σήμερα στα Σκόπια, ήταν εξαιρετικά δύσκολες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του A1, «για πρώτη φορά, μετά από 18 χρόνια, τα Σκόπια, μέσω του κ. Γκρούεφσκι ζήτησαν από τον κ. Νίμιτς, να ασχοληθεί και με το ζήτημα της "μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα, το ζήτημα των δικαιωμάτων των "Μακεδόνων" στην Ελλάδα, το ζήτημα της επιστροφής των περιουσιών των "Μακεδόνων", οι οποίες κατασχέθηκαν αφότου αυτοί εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, και το ζήτημα της χορήγησης διπλής υπηκοότητας σε αυτούς».

Την ίδια πληροφορία μετέδωσε σε ρεπορτάζ του και ο φιλοκυβερνητικός σταθμός των Σκοπίων «Σίτελ».

Ο τηλεοπτικός σταθμός «Α1» μετέδωσε ακόμη ότι «όλα δείχνουν ότι το νεότερο σχέδιο που ο κ. Νίμιτς παρουσίασε, χθες στην Αθήνα και σήμερα στα Σκόπια, εμπεριέχει πολλές φιλελληνικές θέσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι διαμετρικά αντίθετες με τις θέσεις της κυβέρνησης της "Μακεδονίας". Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νίμιτς πιθανότατα ζητά στην τελευταία του ιδέα, μία ονομασία για ευρύτερη διεθνή χρήση. Παραμένει το ζήτημα για την αλλαγή του διαβατηρίου, ενώ, πολύ πιθανόν, στο εσωτερικό η συνταγματική ονομασία δεν θα αλλάξει, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας».

Επιπρόσθετα, σε σχετική αναφορά του τηλεοπτικού σταθμού «Κανάλι 5» σημειώνεται ότι ο κ. Νίμιτς, στο τελευταίο σχέδιό του προτείνει η ονομασία που θα συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές να χρησιμοποιείται διεθνώς, ακόμη και από τις χώρες που ήδη έχουν αναγνωρίσει τη χώρα υπό τη συνταγματική της ονομασία, η οποία (σ.σ. συνταγματική ονομασία) θα χρησιμοποιείται μόνον στο εσωτερικό και θα αναγράφεται στα διαβατήρια των πολιτών της ΠΓΔΜ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ