Κόσμος
Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2008 11:07

Γερμανία: Δεν συνιστά κίνδυνο η χρήση του κινητού

Η χρήση κινητού τηλεφώνου δεν συνιστά κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα γερμανικών μελετών, τις οποίες συντόνισε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία από την Ακτινοβολία (BfS) με έδρα το Βερολίνο.

Η χρήση κινητού τηλεφώνου δεν συνιστά κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα γερμανικών μελετών, τις οποίες συντόνισε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία από την Ακτινοβολία (BfS) με έδρα το Βερολίνο.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, περισσότερες από 50 μελέτες που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του γερμανικού Ερευνητικού Προγράμματος για τις Τηλεπικοινωνίες και την Κινητή Τηλεφωνία, στο διάστημα 2002-2008, δεν βρήκαν κανένα στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ότι τα κινητά τηλέφωνα και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι επικίνδυνα.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στους μηχανισμούς λειτουργίας των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλής συχνότητας της κινητής τηλεφωνίας, στην επίδρασή των πεδίων αυτών στον άνθρωπο και στα ζώα καθώς και στην ποσότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην οποία εκτίθενται οι Γερμανοί πολίτες.

Τρεις μελέτες ασχολήθηκαν με το 1.5% των Γερμανών, που αυτοπεριγράφονται ως "ηλεκτροευαίσθητοι" και αποδίδουν διάφορα προβλήματα υγείας που τυχόν να έχουν στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα είναι συνήθως πονοκέφαλοι και διαταραχές του ύπνου, που μπορεί να οφείλονται και σε άλλες αιτίες, είναι πολύ δύσκολο να αποδειχτεί αν σχετίζονται με την ηλεκτρομαγνητική ακτιβολία.

Οι μελέτες συμπέραναν ότι κάποιοι άνθρωποι επηρεάζονται περισσότερο από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία σε σχέση με άλλους και ότι τα συμπτώματα που εμφάνιζαν ορισμένοι δεν σχετίζονταν απαραίτητα με την ακτινοβολία.

Παρά τα καθησυχαστικά αποτελέσματα των μελετών, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η κινητή τηλεφωνία είναι ακίνδυνη με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε αρκετά.

"Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι γνωρίζουμε λίγα για τις επιπτώσεις από τη χρήση του κινητού στα παιδιά και στους εφήβους", παρατηρεί ο Ρολφ Μπούσμαν, ειδικός περιβαλλοντολόγος στο Κέντρο Καταναλωτή Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στο Ντίσελντορφ.

Επίσης, δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες γις τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας χρήσης κινητού τηλεφώνου- δέκα χρόνια ή περισσότερο-κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι πρόκειται για νέα ακόμη τεχνολογία.