Κόσμος
Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2008 20:20

Επανεκλογή Γ. Παπανδρέου στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς επανεξελέγη ομοφώνως σήμερα από το 23ο Συνέδριο της Οργάνωσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Επανεκλογή και του Λουίς Αγιάλα στη θέση του Γενικού Γραμματέα.

Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς επανεξελέγη ομοφώνως σήμερα από το 23ο Συνέδριο της Οργάνωσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τους συνέδρους για την επανεκλογή του και υποσχέθηκε σκληρή δουλειά για να γίνει ισχυρότερη η Διεθνής.

Ομόφωνα, επίσης, επανεξελέγη ο Λουίς Αγιάλα στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θέση στην οποία έχει συμπληρώσει ήδη 19 χρόνια.

Τις σχετικές εισηγήσεις έκανε εκ μέρους του Προεδρείου, ο πρώην Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Πιέρ Μορουά.

«Όχι» στο κόμμα του Ταλάτ

Εν τω μεταξύ, η Σοσιαλιστική Διεθνής απέρριψε το αίτημα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, να αποκτήσει την ιδιότητα του παρατηρητή στο 23ο Συνέδριο που διεξάγεται από σήμερα στην Αθήνα.

Ύστερα από πρόταση του πρώην Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, η Διεθνής αποφάσισε ομόφωνα να μη ληφθεί απόφαση από το Συνέδριο, αλλά να εξουσιοδοτηθούν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας, να συζητήσουν με το τουρκοκυπριακό κόμμα, να εξηγήσουν τις αποφάσεις της Διεθνούς και του ΟΗΕ για το Κυπριακό και εφόσον οι Τουρκοκύπριοι δηλώσουν ότι συμφωνούν με αυτές, θα ενταχθούν στη Διεθνή.

Της απόφασης προηγήθηκαν παρεμβάσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου και του Βάσου Λυσσαρίδη. Με έντονο τρόπο ο κ. Ομήρου έθεσε θέμα μη συμμετοχής του κόμματος του κ. Ταλάτ, καθώς, όπως είπε, είναι το κόμμα που στηρίζει την παράνομη κυβέρνηση στα κατεχόμενα και δεν δέχεται τα ψηφίσματα 541 και 501 του ΟΗΕ. Τόνισε επίσης ότι το κόμμα αυτό δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κυβέρνησή της, που έχουν αναγνωριστεί από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, εκτός της Τουρκίας και θα ήταν αδιανόητο να αγνοήσει η Σοσιαλιστική Διεθνής όλα αυτά και να δεχθεί στις τάξεις της ένα κόμμα που αγνοεί τις αποφάσεις της Διεθνούς Οργανισμού.

Ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να δεχθεί η Διεθνής ένα κόμμα που απορρίπτει τις αποφάσεις της και πρότεινε να αναβληθεί η λήψη απόφασης.